400-700 εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη

Υπογραφή συμφωνίας ΥΠΑΑΤ-ΕΤΕ για δημιουργία Ταμείου Εγγυήσεων
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 21:08
Eurokinissi/EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Της Δ. Αλεξ.  

Υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι η συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ).

Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με ανώτατο όριο εγγυήσεων, στο πλαίσιο του οποίου το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου του χαρτοφυλακίου, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τραπεζικά δάνεια προς τις αγροτικές επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους και να «τρέξουν» επενδυτικοί σχεδιασμοί που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα.

Λόγω της σημαντικής μόχλευσης που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το σύνολο των δανείων που θα χορηγηθούν δύναται να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι προσδοκίες της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ θέλουν το νέο χρηματοδοτικό σχήμα να μπορεί στην πλήρη εξέλιξή του να φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα και στις οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος, έτσι ώστε αυτές με τη σειρά τους να περάσουν τα οφέλη στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Ο «κουμπαράς» από το ΠΑΑ περιλαμβάνει 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο στα χρηματοδοτούμενα από το ΤΕΑΑ έργα, δύναται να επενδυθούν πόροι από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ιδιωτικές και λοιπές ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές. Σημειώνεται ότι το νέο Ταμείο αποτελεί πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και γι' αυτόν τον λόγο έχουν προσκληθεί στην υπογραφή της συμφωνίας ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα