Στο επίκεντρο ξανά η ΕΒΖ

Συνάντηση τευτλοπαραγωγών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 11:08
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Σκρέκα είχαν χθες οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι εξέφρασαν τη μεγάλη αγωνία τους για την επόμενη μέρα της ΕΒΖ, εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί του σχεδίου εξυγίανσης και της ένταξης το άρθρο 106β.

Στη συνάντησή τους με τον κ. Σκρέκα, ο οποίος είναι αρμόδιος για το σύνθετο ζήτημα της ΕΒΖ (σ.σ.: αν και υπάρχει συναρμοδιότητα και άλλων υπουργείων), οι εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών ενημέρωσαν τον υφυπουργό και ζήτησαν πολιτική παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί λύση για τη φετινή καλλιέργεια. Από την πλευρά του ο υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για οτιδήποτε, τονίζοντας ωστόσο πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Στη φετινή καμπάνια έχουν σπαρθεί 18.000 στρέμματα με τεύτλα, καθώς οι παραγωγοί είχαν πειστεί από τις διαβεβαιώσεις αρχικά της προηγούμενης κυβέρνησης ότι θα βρεθεί λύση με ενδιαφερόμενο επενδυτή και στη συνέχεια -συγκεκριμένα από τον Λούκας Φέκερ- ότι θα κλείσει το deal με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε, καθώς η πρόταση του Innovation Brain απορρίφθηκε από την Πειραιώς, η οποία υποστηρίζει ότι ο επενδυτής στην πραγματικότητα δεν κατάθεσε ποτέ proof of funds. Έτσι, εν όψει της συγκομιδής του Αυγούστου, οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς, παρότι καταβάλλουν τα έξοδα της καλλιέργειας, δεν ξέρουν αν και πώς θα απορροφηθεί η παραγωγή τους.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για την ΕΒΖ δείχνει η ελληνική Royal Sugar, που, όπως λέει ο ιδιοκτήτης της Χρήστος Καραθανάσης, ειδικά μετά τη συμφωνία αντιπροσώπευσης της British Sugar σε Ελλάδα και Βαλκάνια, έχει την τεχνογνωσία για να εγγυηθεί την επόμενη μέρα της βιομηχανίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ενδιαφέρον υπάρχει από αμερικανικό fund που προτίθεται να θέσει σε λειτουργία όλη την παραγωγική βάση της ΕΒΖ (εργοστάσια σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα).   

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα