Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 12:38
UPD:12:57
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαψεύδει ότι υπάρχουν συντάξεις της τάξης των 24.000 ευρώ μηνιαίως ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «αντεστραμμένη πραγματικότητα» σχετικά με τις περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους έχουν εκδοθεί ή ήδη λαμβάνουν συντάξεις-«μαμούθ», όπως καταγγέλλει και έφερε στην επιφάνεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ».

Διευκρινίζοντας επισήμανε ότι «ο νόμος, όμως, δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, σε πολλά ταμεία. Θυμίζω ότι στο παρελθόν δεν έπαιρνε ο κόσμος μία σύνταξη, όπως θα παίρνει στο εξής. Ή έπαιρνε πολλές φορές και πολλές συντάξεις, αν ήταν για παράδειγμα και δικηγόρος και δημοσιογράφος και έδινε εισφορές σε δύο ταμεία».

Και πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος: Είχαμε φτάσει στο παρελθόν να υπάρχουν συνταξιούχοι που έπαιρναν μέχρι και δέκα συντάξεις. Επειδή δε θέλαμε να είμαστε άδικοι, λοιπόν, για αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος προβλέφθηκε μεταβατικά το εξής: Όποιος πλήρωνε μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Είπαμε ότι για κάθε 1% παραπάνω εισφορά που έδινε, να προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξής του κατά 0,75% της μονάδας. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπήκε ανώτατο όριο και μπορεί να είχαμε υψηλές συντάξεις. Θυμίζω ότι ακριβώς επειδή στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα των ανθρώπων αυτών με τις πολλαπλές εισφορές να αθροίζουν συντάξεις, δεν υπήρχε για αυτούς κανένα πλαφόν, γιατί υπήρχε μεν ατομικό όριο στις ατομικές συντάξεις, όχι όμως στο άθροισμα των συντάξεων».

Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «τα θετικά μέτρα θα τα ψηφίσουμε, αλλά είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να έχουμε ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να επαναλάβει αυτό που έκανε το 2009, να παραδώσει ένα έλλειμμα της τάξης του 15% και των 24 δισεκατομμυρίων, γιατί αυτό καταλήγει πάλι ο ελληνικός λαός να το πληρώσει».

Όσον αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένα μαζικότερο κόμμα, να πάψει να είναι ένα κόμμα του 4% και να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη του 32% του ελληνικού λαού.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα