Κ. Χατζηδάκης: Επίκεντρο η ΔΕΗ στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 09:22
UPD:09:33
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη ΔΕΗ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντας και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους των θεσμών.

Σημειώνεται ότι λόγω έλλεψης επενδυτικού ενδιαφέροντας απέτυχε και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Η πώληση συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, εξάλλου, και το μεταβατικό μέτρο που είχε συμφωνηθεί για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ καθώς για πρώτη φορά στον διαγωνισμό που έγινε χθες έμειναν αδιάθετες ποσότητες ενέργειας.

Σε σχέση με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, έγινε γνωστό ότι σήμερα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ θα τεθεί εισήγηση για παράταση της συνεργασίας με την εταιρεία Qualco που έχει αναλάβει τη διαχείριση με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Παράλληλα, προχωρά η προετοιμασία για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος Αυγούστου.

Ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να εξειδικεύσει την πολιτική για τη ΔΕΗ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα