Χρηματιστήρια: Οπισθοχώρηση των αγορών με οδηγό τον Ντόναλντ Τραμπ

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 21:36
UPD:22:08
REUTERS/ERIN SCOTT

Του Γιάννη Παγκαλιά
gpag@naftemporiki.gr

Με τους επενδυτές σε κατάσταση αναμονής για τις επικείμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Fed την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα αντίστοιχα, κατά τις οποίες οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που για άλλη μία φορά διαμόρφωσε το κλίμα στις αγορές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές για «φρέσκο» γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριξε ΗΠΑ και Κίνα ότι έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν για να επιτύχουν μία εμπορική συμφωνία.

Στη Wall Street συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών, με τον S&P 500 να πέφτει ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 3.000 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο που έτρεξε με ρυθμό 1,3%, οριακά υψηλότερα από τον Μάιο (1,2%), βρέθηκε για άλλη μία συνεδρίαση στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η υποτονική ενίσχυση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα, τον διατηρεί σε απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ λίγο χαμηλότερα από το 2%, ανοίγοντας πλέον διάπλατα το δρόμο για μείωση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,37%, δεχόμενος πιέσεις από τον κλάδο ενέργειας που απώλεσε 2,07%, ο οποίος με τη σειρά του πιέστηκε από τις δεικτοβαρείς μετοχές της Total και της BP που κινήθηκαν χαμηλά, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (0,72%), του Λονδίνου (0,55%), του Παρισιού (0,76%) και του Μιλάνου (0,56%).

Στην Ασία αναπόφευκτα οι επενδυτές δεν έμειναν ανεπηρέαστοι μετά το νέο ανέβασμα των τόνων από τον Αμερικανό πρόεδρο, κρατώντας αμυντική στάση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αναφορικά με τις ασιατικές μετοχές, με αποτέλεσμα τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια να κλείσουν με απώλειες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο απώλεσε 0,31%, της Σανγκάης 0,20%, οριακή (0,09%) ήταν η αποδυνάμωση του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες (0,91%) για αυτό της Σεούλ. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα