Ομόλογα: Εβδομάδα ανοδικών τάσεων στις αποδόσεις

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 19:59
UPD:19:59
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Της Έφη Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Mε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις έκλεισε η εβδομάδα για την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με τα γερμανικά ομόλογα να γνωρίζουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάρκεια ενάμισι έτους, στον απόηχο των νέων θετικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η εβδομάδα έκλεισε με περαιτέρω υποχώρηση των τιμών. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στο 2,33% με το spread στις 258 μονάδες βάσης. Ανοδικές τάσεις και στις αποδόσεις των ομολόγων με λήξη το 2024 και 2025, κλείνοντας στο 1,27% και 1,55% αντίστοιχα, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2022 διαμορφώθηκαν στο 0,77%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως μόνο τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Ο οίκος Fitch υπογράμμισε την πρόκληση που αποτελούν τα δημοσιονομικά της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε φιλοαναπτυξιακές τις μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης. Ο οίκος προειδοποίησε επίσης ότι η αποτυχία της Ελλάδας να διευρύνει τη φορολογική βάση θα δυσκολέψει την αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως σε ό,τι αφορά στην επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η προσοχή επικεντρώθηκε στα στοιχεία της Eurostat για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, που έδειξαν αύξηση 0,9% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση 0,2%. Μία ημέρα νωρίτερα, στις ΗΠΑ, οι τιμές καταναλωτή γνώρισαν τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια ενάμισι έτους χάρη στην άνοδο των τιμών ειδών διατροφής και υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία, ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,5% τον Ιούνιο, οδεύοντας πιο κοντά προς το στόχο της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού άγγιξε προς στιγμή υψηλό τρισήμισι εβδομάδων στο -0,224% προτού επιστρέψει στο -0,25% στο τέλος της συνεδρίασης. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από πέρυσι τον Φεβρουάριο, τάση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την απότομη αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων. Από δύο έως τέσσερις μονάδες βάσης αυξήθηκαν οι αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ. Το 10ετές γαλλικό "είδε" την απόδοσή του να φθάνει στο 0,05%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια δύο ετών, της τάξης των 13 μονάδων βάσης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα