Σχέδιο σωτηρίας και νέο επικεφαλής αναζητεί η ΔΕΗ

Υπέβαλε την παραίτησή του ο Μ. Παναγιωτάκης
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 07:17
UPD:07:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
kdel@naftemporiki.gr

«Υπηρεσιακός επικεφαλής» της ΔΕΗ είναι από χθες το απόγευμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, καθώς έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε δεκτή την παραίτηση, ζητώντας ωστόσο από τον κ. Παναγιωτάκη να παραμείνει στη θέση του και να χειριστεί όλα τα επείγοντα ζητήματα της επιχείρησης, μέχρι να οριστεί κατά τις νόμιμες διαδικασίες ο αντικαταστάτης του. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε για τη στενή παρακολούθηση όλων των θεμάτων και τη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ προχώρησε σε αυτή την κίνηση «για να διευκολύνει την κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με βάση το δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτάκη για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΗ, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Ειλημμένη απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κ. Παναγιωτάκη ήταν ειλημμένη πριν από την προγραμματισμένη πολύωρη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ενέργειας, με σκοπό την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για την επιχείρηση. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αιτία της παραίτησης ήταν ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ ήθελε να δώσει πλήρη ελευθερία κινήσεων στην κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης που θα εκπονήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η τριετής θητεία του κ. Παναγιωτάκη είχε ανανεωθεί το περασμένο καλοκαίρι, με την επανεκλογή του για δεύτερη φορά ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Διαδέχθηκε τον Αρθούρο Ζερβό τον Απρίλιο του 2015, ενώ προέρχεται από το δυναμικό της ΔΕΗ, καθώς από το 1995 ήταν διευθυντικό στέλεχος στη μητρική εταιρεία. Πριν από την εκλογή του στο «τιμόνι» της επιχείρησης, διατηρούσε επιτελική θέση στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου ήταν διευθυντής Οργάνωσης, Εκπαίδευσης και Ασφάλειας Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση του επικεφαλής της ΔΕΗ θα «τρέξει» παράλληλα με την οριστικοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της επιχείρησης, που έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα το κυβερνητικό επιτελείο. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, χθες, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν θα διασαφηθούν στις προγραμματικές δηλώσεις, σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι θα χρειαστεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να «κλειδώσουν» οι όποιες κινήσεις. «Η ΔΕΗ δεν είναι περίπτερο, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί σε μία ημέρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η άμεση διάσωση της ΔΕΗ αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα που τέθηκε για το ΥΠΕΝ και στο χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ακολουθούμενη από την αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την ολοκλήρωση ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δικτυών φυσικού αερίου. Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν η επανεκκίνηση της αγοράς ΑΠΕ, η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, καθώς και η υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονα συστήματα και τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα