Κομισιόν: Ανάπτυξη με αστερίσκους στην Ελλάδα

Αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την πρόβλεψη για το 2019 στο 2,1% του ΑΕΠ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 12:19
UPD:15:15
EU/Mauro Bottaro

Εύθραυστη χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πορεία της ελληνικής οικονομίας 

Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

H ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται φέτος και του χρόνου με ρυθμό σαφώς ψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται εύθραυστη και ενέχει κινδύνους. Αυτό επισημαίνει η καλοκαιρινή οικονομική έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν και αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς και τη συνολική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε σχέση με την Ελλάδα, η Κομισιόν αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αυξηθεί 2,1% (2,2% η προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου), ενώ αφήνει αμετάβλητη την αύξηση για το 2020 στο 2,2%.

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη χώρα μας υπογραμμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης των δημόσιων δαπανών. Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που οφείλεται και στις παροχές του Μαΐου, και στην αύξηση των κατώτατων μισθών αναμένεται να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση των εξαγωγών στην ανάπτυξη.

Σχετικά με τους κινδύνους, αυτοί εστιάζονται σύμφωνα με την έκθεση στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού, δηλαδή τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Επιτροπή προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα είναι 1,2% φέτος και 1,4% το 2020. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για έβδομη συνεχή χρονιά. Πάντως σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαΐου, η Κομισιόν κατέβασε οριακά την εκτίμηση για την ανάπτυξης για το 2020 από το 1,5% στο 1,4%.

Η έκθεση αναφέρεται και στους κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, που είναι τόσο γεωπολιτικοί όσο και ενδοκοινοτικοί. Οι γεωπολιτικοί έχουν να κάνουν με τις τριβές στον παγκόσμιο εμπόριο, τις πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν, ενώ οι ενδοκοινοτικοί έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα του Βrexit.

Π. Μοσκοβισί: Προϋπόθεση ώθησης η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου για τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο της ελληνικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην επίτευξη του στόχου για το 3,5%, υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος και σημείωσε ότι η Επιτροπή προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (2,1% σε σχέση με 2,2%).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα