Οι Ιταλοί ψάχνουν 40 δισ. ευρώ για το 2020

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 12:17
UPD:12:20
REUTERS/Tony Gentile

Oι Ιταλοί βλέπουν το  κόστος δανεισμού στις αγορές να υποχωρεί ταχύτατα, χάρη στην απόφασή τους να συμβιβαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον Μάριο Ντράγκι, που άνοιξε την πόρτα σε νέες μειώσεις επιτοκίων και ενδεχομένως έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η απόδοση του δεκαετούς έχει υποχωρήσει στο 1,86% και το διετούς είναι υπό το μηδέν. Ωστόσο η ευφορία των αγορών θα μπορούσε να φύγει όσο γρήγορα ήλθε, εάν οι επενδυτές εστιάσουν και πάλι την προσοχή στην «τρύπα», που ανοίγει, για τον προϋπολογισμό του 2020. 

Η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μία δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 7,6 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 2% φέτος. Ωστόσο για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να δει την οικονομία να ανεβάζει αισθητά ταχύτητα και τα ταμεία να γεμίζουν εάν θέλει να επιτύχει τους στόχους της. Η Ρώμη πρέπει οπωσδήποτε να εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ ή να αυξήσει στον ίδιο βαθμό τον ΦΠΑ- κάτι που προς το παρόν αποκλείει.

Εάν μάλιστα εφαρμοστεί και το σχέδιο Σαλβίνι για φοροελαφρύνσεις ύψους 15 δισ. ευρώ, αλλά και άλλα μέτρα ώθησης της οικονομίας ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς του αρθογράφου του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο. 

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ κέρδισε μία περίοδο χάριτος, αλλά θα πρέπει να την εκμεταλλευθεί σωστά. 

Πηγή: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα