Γ. Χαντζηνικολάου: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να έχουν ηγετικό ρόλο σε βιώσιμη ανάπτυξη

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 22:38
UPD:22:43

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που έχουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, για να ενισχύσουν, να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργος Χαντζηνικολάου, σε ομιλία του σε συνέδριο της Capital Link. Ο κ. Χαντζηνικολάου εστίασε την προσοχή του στο πώς μπορεί να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη που να είναι συμβατή με την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ είπε πως είναι μια χώρα ευάλωτη στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που αγωνίζεται να διασφαλίσει όρους ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, η πρόκληση είναι πώς θα διασφαλίσει συγχρόνως μια ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη, και πιο συγκεκριμένα και φιλόδοξα, πώς θα γίνει πρωτοπόρος στους αναγκαίους μετασχηματισμούς και προσαρμογές, για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κινητοποίησης για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Κατά τον κ. Χαντζηνικολάου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει την ευκαιρία να έχει ηγετικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. «Το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο: Προσαρμόζουμε τις δικές μας λειτουργίες, αναδιαμορφώνουμε τις στρατηγικές κι επιχειρηματικές μας επιλογές, αξιοποιούμε τους πόρους μας, ανθρώπινους και υλικούς, για την υποστήριξη και την επιτάχυνση εκείνων των δομικών μετασχηματισμών στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, που οδηγούν σε βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» ανέφερε. Παράλληλα, έκανε συνοπτική αναφορά στις δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τη μόνη ελληνική τράπεζα που, μαζί με άλλες 27 τράπεζες από όλον τον κόσμο, συμμετείχε στη διεθνή διαβούλευση με στόχο τη διαμόρφωση νέων παγκόσμιων αρχών υπεύθυνης τραπεζικής, που να καθορίζουν και να οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο θα αναπτυχθεί η αειφόρος τραπεζική στο εγγύς μέλλον που δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του UNEP FI.

Οι αρχές έχουν ήδη πάρει την τελική τους μορφή και θα υπογραφούν από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο της επικείμενης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Η υιοθέτηση των αρχών θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει εναρμόνιση του τραπεζικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, όπως αυτοί εκφράζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε σε μερικές από τις δράσεις της τράπεζας στον τομέα αυτόν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων το Green Banking, που επιτρέπει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και άλλες δράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Πειραιώς να εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει έμπρακτα και ολοκληρωμένα επιχειρηματικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ευφυής γεωργία, ενώ ενθαρρύνει επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχο προσανατολισμό. Συνολικά, όπως είπε, έχουν χρηματοδοτηθεί έργα σε ΑΠΕ ισχύος 1,4 GW, με όρια 1,2 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας, συμπλήρωσε, είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυσή της ανταγωνιστικότητας τους στη διεθνή αγορά.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως η Ελλάδα που σήμερα προσπαθεί να θέσει τις βάσεις μιας ανάπτυξης, πρέπει να βρίσκεται συνειδητά και πολύ ενεργά μεταξύ των χωρών που προχωρούν ταχύτατα στις αναγκαίες προσαρμογές για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό αφορά άμεσα, όχι μόνο το κράτος και τους θεσμούς, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το επιχειρείν, και κυρίως τη νοοτροπία της ίδιας κοινωνίας, εξήγησε. «Εκπροσωπώντας το τραπεζικό μας σύστημα, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πιστεύω ότι θα παίξει τον ρόλο του με απόλυτη υπευθυνότητα και ήδη εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Εκπροσωπώντας την Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενοι στην ευθύνη που μας αναλογεί ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, βρισκόμαστε έμπρακτα και ενεργά στην πρωτοπορία της προσπάθειας, υπεύθυνοι απέναντι στους πελάτες μας, τους μετόχους μας και την ελληνική κοινωνία» είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα