Πρόβλεψη για τζίρο 2 δισ. η Μytilineos

Με έσοδα 1 δισ. κλείνει το α' εξάμηνο 2019
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 11:12
facebook/ Μυτιληναίος

Πολύ καλύτερα των προβλέψεων αναμένονται να κινηθούν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Μytilineos το 2019, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης ο κ. Μυτιληναίος είχε τονίσει πως σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε το 2019 να αποτελέσει εκ νέου για την εταιρεία ένα έτος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε κάθε έναν από τους τομείς δραστηριότητάς της. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Mytilineos δείχνει να ολοκληρώνει το πρώτο εξάμηνο του 2019 με τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ το β' εξάμηνο αναμένεται να είναι αρκετά καλύτερο, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να προσβλέπει για το 12μηνο σε συνολικά έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικές κινήσεις
Επιπλέον ο κ. Μυτιληναίος, εστιάζοντας στις επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου, τόνισε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο θα είναι μεγαλύτερης ισχύος από τα 665 MW και η λειτουργία του αναμένεται πριν από το τέλος του 2021. Παράλληλα, προχωρά η βασική μηχανολογική μελέτη για το νέο -game changer- εργοστάσιο παραγωγής Αλουμίνας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου. Τονίστηκε ότι είναι μια ακριβή επένδυση, αλλά έχει δρομολογηθεί για να γίνει. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της MEKTA EGN από την οικογένεια Παπαπέτρου. Η συναλλαγή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της Mytilineos που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές. Η ολική εξαγορά της METKA EGN εξασφαλίζει προφανείς συνέργειες και αποτελεί μια σημαντική κίνηση για τον όμιλο. Σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου, η Mytilineos ήδη έχει φτάσει σε μερίδιο 30%-35%, με τη ΔΕΠΑ να βρίσκεται πια στο 50% από 90% που ήταν. 

Στον τομέα της μεταλλουργίας, μέσα σε ένα έτος με δύσκολα προβλέψιμες ανατροπές, η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες από την επιβολή αμερικανικών δασμών στη ρωσική βιομηχανία και βγήκε κερδισμένη. Η ραγδαία αύξηση της τιμής της αλουμίνας, που επηρέασε αρνητικά όλους σχεδόν τους παραγωγούς αλουμινίου, δεν έπληξε την εταιρεία, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το πλεονέκτημα της πλήρως καθετοποιημένης παραγωγής. Στον τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών η METKA EGN ανακοίνωσε μέσα στη χρονιά νέες επενδυτικές συνεργασίες με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε υφιστάμενες και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές. Στον τομέα της ενέργειας έμφαση δίδεται στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που είναι μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, στο Ενεργειακό Κέντρο της στον Αγ. Νικόλαο. Επίσης ιδιαίτερη μνεία ο κ. Μυτιληναίος έκανε στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, που, όπως τονίστηκε, δημιουργεί αξία τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για το περιβάλλον που λειτουργεί και δραστηριοποιείται, γεγονός που αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τους διεθνείς αναλυτές και επενδυτές. 

Αισιοδοξία
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα ο κ. Μυτιληναίος φάνηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία της χώρας, εκτιμώντας πως με τις αναβαθμίσεις της οικονομίας που θα πραγματοποιηθούν, εάν δεν υπάρξουν σοβαρά λάθη ή εξαιρετικά αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια οικονομική κανονικότητα, προϋπόθεση βέβαια της οποίας είναι η πολιτική κανονικότητα. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, επεσήμανε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, όμως ξεκαθάρισε πως η χώρα και η βιομηχανία χρειάζονται τη ΔΕΗ. Δυστυχώς όμως, όπως σχολίασε, η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή, ενώ τόνισε επίσης πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διατυπώσει γρήγορα το στρατηγικό της πλάνο για τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση της Mytilineos ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων και τη διανομή μερίσματος 0,324 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση του φόρου 10%) με ημερομηνία αποκοπής 26 Ιουνίου και διανομή στις 2 Ιουλίου.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ

Σχολιασμένα