Ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για το υπό έκδοση ομόλογο της Εθνικής

Ποιοι θα είναι οι σύμβουλοι του εγχειρήματος - Στόχος η άντληση 400 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 07:11
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr

Έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Core Tier II είναι η Εθνική Τράπεζα, της οποίας ο στόχος -αν και θα εξαρτηθεί από την τιμολόγηση που θα πετύχει- είναι να κινηθεί πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Ήδη ομάδα της τράπεζας βρίσκεται στο Λονδίνο μαζί με τους συμβούλους και διερευνά την αγορά, κάτι που σημαίνει πως η έκδοση δεν θα αργήσει και θα είναι γεγονός πιθανότατα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πάντως στελέχη της Εθνικής σημειώνουν πως οι εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της τράπεζας.

Σύμβουλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλαμβάνουν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Μια τέτοια έκδοση αναμένεται να ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας περίπου κατά 100 μονάδες βάσης και να οδηγήσει την κεφαλαιακή επάρκεια στο 16,8% από 15,8% που είναι σήμερα. Άλλωστε απολύτως θετικά υπήρξαν τα μηνύματα που έλαβε η τράπεζα κατά το πρόσφατο road show στις 13 Ιουνίου στο Λονδίνο. Όμως εξαιρετικά βοηθητικό είναι και το γεγονός πως η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε τον δρόμο. Είναι εξαιρετικά πιθανό τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας σε έναν επόμενο χρόνο να ακολουθήσει και η Alpha Bank, η οποία αποτελεί την τρίτη τράπεζα που θέτει όπως όλα δείχνουν υπό συζήτηση την έκδοση ομολόγου.

Πιστωτικά θετικό το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς

Πιστωτικά θετικό κρίνει η Moody’s το ομόλογο Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο οίκος επισημαίνει πως η συγκεκριμένη έκδοση χρέους στηρίζει την κεφαλαιακή βάση και τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η έκδοση στηρίζει τη συνολική επάρκεια κεφαλαίων, ενισχύοντας κατά  περίπου 90 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης.

Η επιτυχής ιδιωτική τοποθέτηση, σημειώνει ο οίκος, είναι η πρώτη μετά το 2008. Δείχνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μη εξασφαλισμένο ελληνικό τραπεζικό χρέος, πέντε χρόνια αφότου ο εγχώριος κλάδος βρέθηκε εκτός της συγκεκριμένης αγοράς, εξαιτίας της κρίσης.

«Πιστεύουμε πως ανοίγει ο δρόμος και για άλλες τράπεζες να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη αγορά. Ο τίτλος με κουπόνι 9,75% συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον με προσφορές 850 εκατ. ευρώ από 135 επενδυτές και έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας με την Intrum για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα προσθέσει επιπλέον 85 μονάδες βάσης στον pro forma δείκτη κεφαλαίων CET1».

Η Πειραιώς ανακοίνωσε pro forma phased-in δείκτη CET 1 13,7% στα τέλη Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη την πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία. Η Moody’s υπολογίζει τώρα τον συγκεκριμένο δείκτη στο 15,5% έναντι 14%, όπως προέκυπτε από την αξιολόγηση των ρυθμιστικών αρχών (SREP). Η αύξηση μεταφράζεται σε ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 690 εκατ. ευρώ και η τράπεζα πλέον άνετα υπερβαίνει τις απαιτήσεις του SREP, κάτι που επίσης είναι πιστωτικά θετικό.

Η έκδοση δίνει επίσης στην Πειραιώς μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης πέραν των καταθέσεων, της ΕΚΤ και των repos. H υποδεέστερη (subordinated) έκδοση ομολόγου επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει την εξάρτησή της από χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις που απαιτεί δέσμευση ενεχύρων, βελτιώνοντας τη χρηματοδοτική θέση και τη ρευστότητα. Οι καταθέσεις στην Πειραιώς αυξήθηκαν περίπου 5% το 2018.

Παρά το σχετικά υψηλό κόστος, η Moody’s θεωρεί την κίνηση πετυχημένη και θετικό σημάδι, καθώς σταδιακά βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ελληνικό τραπεζικό χρέος, κάτι που επιτρέπει στον κλάδο να βελτιώσει την κεφαλαιακή του θέση. Το γεγονός ότι εξασφαλίζεται εκ νέου πρόσβαση στις αγορές θα βελτιώσει τη χρηματοδοτική θέση των ελληνικών τραπεζών, αν και αυτό θα γίνει με υψηλότερο κόστος απ’ ό,τι η χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις από την ΕΚΤ ή την αγορά repos.

Ασφαλώς ο οίκος καταλήγει στην αναγνώριση του γεγονότος πως τα μειωμένα έσοδα από τον περιορισμό των δανείων και οι αυξημένες προβλέψεις εξαιτίας των NPEs θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τις τράπεζες της χώρας το 2019-20.

Κοντά στο 8%

Οι εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας είναι πως η τιμολόγηση θα διαμορφωθεί από ένα επιτόκιο που τελικώς θα κινηθεί κοντά στην περιοχή του 8%.

Εξαιρετικά έχει βοηθήσει την κατάσταση μιας καλής τιμολόγησης για την τράπεζα η αποκλιμάκωση στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και το προεκλογικό κλίμα, το οποίο κατά τους ξένους επενδυτές αποτελεί απτή επιβεβαίωση για το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα είναι άλλο από τη δημιουργία μιας κυβέρνησης μακράς πνοής φιλικής προς τις επενδύσεις.

Η τράπεζα πάντως διαχωρίζει άμεσα τις ενέργειες που πραγματοποιεί από το πρόβλημα που της έχει δημιουργηθεί με το ΛΕΠΕΤΕ κυρίως λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης, την οποία το πιστωτικό ίδρυμα προσβάλλει δικαστικά εκτιμώντας πως θα δικαιωθεί.

Η Εθνική Τράπεζα τέλος φαίνεται πως θα ευνοηθεί ως προς το business plan της και από τη λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της α’ κατοικίας, καθώς αποτελεί την τράπεζα που έχει έναν αξιοσέβαστο όγκο κόκκινων στεγαστικών δανείων και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα της δώσει σημαντικές δυνατότητες να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα δάνεια αυτά.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα