Η μάχη των ομολόγων: Πώς η Ελλάδα πήρε το πάνω χέρι

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 18:02
UPD:18:03
shutterstock

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

Εννέα χρόνια μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την εισαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και το κόστος δανεισμού της χώρας υποχωρεί αισθητά. Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι εκείνα με την καλύτερη επίδοση φέτος στην Ευρωζώνη, έχοντας πετύχει να δουν τις αποδόσεις τους ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνες μίας πολύ μεγαλύτερης οικονομίας, της Ιταλίας. 

Η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας υποχώρησε αυτόν τον μήνα χαμηλότερα από του αντίστοιχου ιταλικού για πρώτη φορά από το 2008, κάτι που όπως σχολιάζει το Reuters είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερη από εκείνη της Ιταλίας. 

Με το αξιόχρεο της χώρας να βαθμολογείται από τους τρεις μεγάλους οίκους Β1/Β+/ΒΒ-, η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επενδυτική διαβάθμιση, γεγονός που σημαίνει ότι οι τίτλοι της δεν μπορούν να ενταχθούν σε αρκετούς από τους δείκτες που παρακολουθούν οι διεθνείς επενδυτές. Παρόλα αυτά φέτος τα ελληνικά ομόλογα πετυχαίνουν από επιλογή υψηλού ρίσκου να μετατραπούν σε τοποθέτηση «mainstream», όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο στην ανάλυσή του, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η μάχη των ομολόγων: Οι Έλληνες πήραν το πάνω χέρι έναντι της Ρώμης». 

«Προτιμούμε το ελληνικό χρέος έναντι του ιταλικού» επιβεβαιώνει ο Ντικ Γουόλ, διαχειριστής της Merian Global Investors, η οποία άρχισε να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2017, όταν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν στη βάση μίας ατζέντας για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Βεβαίως υπάρχουν και τα μειονεκτήματα. Σε ελεύθερη διαπραγμάτευση βρίσκεται ελληνικό χρέος μόλις 60 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 350 δισ. ευρώ), την ώρα που το ιταλικό χρέος αποτελεί μία κατά πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Η απουσία ρευστότητας στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους φαίνεται να αποθαρρύνει τα μεγάλα funds. 

Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του δημοσίου κατά 4,2 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Ασανσέρ σήμερα η απόδοση του 10ετους

Σήμερα στην ΗΔΑΤ είχαμε έντονες διακυμάνσεις στην απόδοση. Το πρωί επικράτησε κλίμα ευφορίας με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να κάνει βουτιά 10 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο νέο ιστορικό ναδίρ του 2,38%, με το spread να περιορίζεται κάτω από τις 270 μ.β. Στη συνέχεια σκαρφάλωσε στο 2,56% αυξημένη κατά 8 μονάδες βάσης. Ακόμη και έτσι μόνο τον τελευταίο μήνα η απόδοση έχει μειωθεί κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης, ενώ κινείται σχεδόν 200 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια ώρα η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε έως και το 1,24% και του διετούς κάτω από το 1,1%. 

Το ράλι για τα ελληνικά ομόλογα δεν προβλέπεται να ανακοπεί πριν από τις εκλογές. Μάλιστα πολλοί εκτιμούν οτι αμέσως μετά την κάλπη μπορεί να λάβει και νέα ώθηση. Η ραγδαία αποκλιμάκωση της απόδοσης έχει ενθαρρύνει τον ΟΔΔΗΧ, ώστε να προετοιμάζει σημαντικά σχέδια για την επομένη της κάλπης. 

H απόδοση του ιταλικού ομολόγου, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σήμερα έως και το 2,02% για να κλείσει στο 2,12%. Η πτώση του γερμανικού διαμορφώθηκε στο -0,32% σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ναδίρ, ενώ του γαλλικού ήταν στο μηδέν. Σε αρνητικό έδαφος και η απόδοση του ολλανδικού ομολόγου. 

naftemporiki.gr 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα