Ιταλία: Νομοσχέδιο, που θα της δίνει την εξουσία να ορίζει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας προωθεί η κυβέρνηση

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 10:59
UPD:11:02
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός έχει καταρτίσει νομοσχέδιο, που θα δίνει στην κυβέρνηση και τη Βουλή το δικαίωμα να ορίζουν το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Με αυτό καταργείται το υφιστάμενο σύστημα, βάσει του οποίου οι επιλογές των προσώπων γίνονται εσωτερικά στην ανεξάρτητη νομισματική αρχή. 

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναμένεται να κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιταλίας αρνήθηκε προς το παρόν να σχολιάσει, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις, όταν το σχέδιο επισημοποιηθεί. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα για αποτυχία στο έργο της εποπτείας τραπεζών, που κατέρρευσαν. Από την πλευρά του ο κεντρικός τραπεζίτης Ιγκνάσιο Βίσκο έχει επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη από την επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύουν να υπερκαλυφθούν από το αυξημένο κόστος δανεισμού, που παράγουν, χωρίς να δίνουν προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης. 

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, για να καταστεί νόμος. Υπενθυμίζεται ότι ο Ματέο Σαλβίνι πριν από τέσσερις μήνες είχε δεσμευθεί να «καθαρίσει πλήρως» το τοπίο στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. 

Ο πρωθυπουργός, βάσει του νομοσχεδίου, θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον επικεφαλής, τον αναπληρωτή διοικητή και ακόμη ένα μέλος του ΔΣ, ενώ ακόμη δύο μέλη θα ορίζουν η Βουλή και η Γερουσία με μυστικές ψηφοφορίες, που θα πραγματοποιούνται στο κάθε σώμα. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα