Οι δηλώσεις Ντράγκι οδήγησαν τα ξένα χρηματιστήρια σε ανοδικό ράλι

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 20:42
UPD:20:45
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Του Γιάννη Παγκαλιά
gpag@naftemporiki.gr

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι με τις οποίες υπέδειξε μείωση των επιτοκίων και νέες αγορές ενεργητικού, ξεσήκωσε ένα κύμα ενθουσιασμού στους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οδηγώντας τα χρηματιστήρια σε ανοδικό ράλι, το οποίο ενίσχυσε το νέο «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ανέφερε ότι μετά από μία εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία την άλλη εβδομάδα.

Στη Wall Street οι επενδυτές μετά τις χθεσινές εξελίξεις κι εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed (ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα), έδειξαν την προτίμησή τους στις αμερικάνικες μετοχές, δίνοντας ώθηση άνω του 1% στους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στην Ευρώπη οι επενδυτές βρέθηκαν σε κατάσταση, ωθώντας τα χρηματιστήρια στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιανουάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 (1,67%) και ο γερμανικός DAX (2,03%) είχαν την καλύτερη συνεδρίαση από τις 4 Ιανουαρίου, ο CAC 40 στο Παρίσι (2,20%) και FTSE MIB στο Μιλάνο (2,46%) από τις 18 Ιανουαρίου, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο (1,17%) από τις 29 Ιανουαρίου.

 Ο κλάδος των πρώτων υλών πρωτοστάτησε των κερδών (2,76%), ακολουθούμενος από αυτών των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που σημείωσε άνοδο 2,30% και τον τεχνολογικό (2,15%).

Στην Ασία οι αγορές έθεσαν τον τόνο για το κλίμα που θα επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το άνοιγμά τους προηγείται χρονικά από αυτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κλείνοντας στην πλειονότητά τους με θετικό πρόσημο.

Μοναδική παραφωνία αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Τόκιο, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 0,72%, με την προσμονή για την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (διατηρεί τα επιτόκια στο -0.10% για μεγάλο διάστημα), να δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές.

Αντίθετα με κέρδη 1% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ παρά τις αναταραχές στη χώρα, ενώ τα χρηματιστήρια σε Σεούλ και Σανγκάη κατέγραψαν κέρδη 0,38% και 0,09% αντίστοιχα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα