Εurogroup: «Λευκός καπνός» για το γενικό πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 09:03
UPD:10:41
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Σε συμφωνία για τις γενικές γραμμές ενός ενιαίου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, έπειτα από μια νύχτα δύσκολων και μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο.

«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της Eυρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε ο Λεμέρ σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί και ανακοίνωσε ότι περισσότερες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί έπειτα από περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης ήταν ανάμεσα στις πιο εμβληματικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο ο τελικός συμβιβασμός αναμένεται να οδηγήσει σε ένα σχέδιο πολύ πιο συγκρατημένο απ' ό,τι φιλοδοξούσε ο Μακρόν, κυρίως λόγω του σκεπτικισμού των χωρών της βόρειας Ευρώπης, ιδίως της Ολλανδίας.

Ο προϋπολογισμός της Eυρωζώνης, που βαπτίστηκε «δημοσιονομικό μέσο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση», έχει σκοπό να ενθαρρύνει μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις 19 χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα. Το ύψος του, το οποίο μένει να συζητηθεί, αναμένεται να είναι πολύ κατώτερο εκείνου που προσδοκούσε ο Γάλλος πρόεδρος. Δύο ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο για ένα πλαίσιο 17 δισ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, που θα κατανεμηθεί μεταξύ των 19 κρατών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Οι λεπτομέρειες για τη χρηματοδότησή του μένουν να οριστούν.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν επίσης στο συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το πρωί σε συμφωνία για την τροποποίηση της συνθήκης που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012, εν μέσω της κρίσης χρέους, για να προσφέρει στήριξη σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να ενισχυθεί. Η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα βελτιωθεί με «ριζοσπαστικό» τρόπο, διαβεβαίωσε ο Λεμέρ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα