Αναδιοργάνωση στον ΟΤΕ με νέο μοντέλο λειτουργίας

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του ομίλου γαι τη νέα ψηφιακή εποχή
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 10:59
Eurokinissi

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Αναδιοργάνωση με αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου του ΟΤΕ σχεδιάζει η διοίκηση του Ομίλου, με στόχο η επιχείρηση να ανταποκριθεί στη νέα ψηφιακή εποχή. Μια πρώτη ενημέρωση για τον σχεδιασμό έγινε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, κατά την οποία παρέμβαση πραγματοποίησε το επενδυτικό κεφάλαιο Amber Capital, προτείνοντας δικής του επιλογής στέλεχος για μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εξηγώντας αναλυτικά την κίνησή του αυτή.

Η διοίκηση

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στην παρούσα συγκυρία «η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι το disruption, δηλαδή η αιφνίδια ριζική αλλαγή που ενισχύεται από τη νέα ψηφιακή εποχή. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, οι αλλαγές που επιφέρει είναι εκθετικές».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, «εξακολουθούμε να έχουμε βαριές δομές, πολύπλοκες διαδικασίες και υψηλά λειτουργικά κόστη. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το λειτουργικό μας μοντέλο. Να αναδιοργανωθούμε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών ταχύτερα, με ειλικρίνεια και απλότητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να αναθέσουμε κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες και να μεταφέρουμε άλλες σε ξεχωριστές μονάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δεν επεκτάθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, αφορά τις δραστηριότητες που δεν είναι αμιγώς τηλεπικοινωνιακές, οι οποίες θα μεταφερθούν σε θυγατρικές εταιρείες με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους. Μια από τις πιθανές παρεμβάσεις είναι η διαφορετική οργάνωση των τεχνικών του ΟΤΕ.

Το fund Amber Capital

Στην παρέμβασή του -πρωτόγνωρη για το ελληνικό επιχειρείν- ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κεφαλαίου Amber Capital, Giuseppe di Mino, όπως είχε προαναγγείλει διά του Τύπου, πρότεινε να διοριστεί ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο Alberto Horcajo, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Telefonica Brasil. Το εν λόγω fund, όπως είπε, έχει επενδύσει στον ΟΤΕ συνολικά τα τελευταία χρόνια περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα κατέχει το 2% του συνόλου των μετοχών του.

Ο Giuseppe di Mino, αφού είπε ότι είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη χώρα, θετικός για τις προοπτικές του ΟΤΕ και ευχαριστημένος από τη διοίκησή του, εξήγησε πως το fund δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκείται η εταιρική διακυβέρνηση της επιχείρησης. Πρόσθεσε πως η Deutsche Telecom, παρότι ελέγχει το 45% των μετοχών του ΟΤΕ, διορίζει το σύνολο των μελών του διοικητικού του συμβουλίου και γι’ αυτό προέτρεψε τους μετόχους μειοψηφίας να ψηφίσουν για ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. τη δική του πρόταση. Η άποψή του δεν υπερψηφίστηκε και η γενική συνέλευση, στην οποία την πλειοψηφία είχε η γερμανική εταιρεία, εξέλεξε τελικά τον Eelco Blok ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. - αντιπρόεδρο και ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Στη συνέχεια, σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. αποφάσισε επιπλέον, με σκοπό μια αποτελεσματική και διαφανή διαδικασία για την ανάδειξη υποψήφιων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τη σύσταση Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων Μελών Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούμενης από τους κ.κ. Eelco Blok (πρόεδρο - ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.), Srinivasan Gopalan (μέλος - μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) και την κ. Kyra Orth (μέλος - μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.).

Μέρισμα 0,46 ευρώ

Για τη χρήση του 2018 ο ΟΤΕ θα διανείμει μέρισμα 0,46 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date) η Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ

Σχολιασμένα