Η Νορβηγία «ξεφορτώνεται» μετοχές ορυκτών καυσίμων

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 18:52
UPD:19:04
Shutterstock

To «πράσινο φως» έλαβε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας να «ξεφορτωθεί» από το χαρτοφυλάκιό του μετοχές εταιρειών από τον κλάδο ορυκτών καυσίμων, συνολικής αξίας άνω των 13 δισ. δολαρίων, καθώς και ομόλογα αναδυομένων αγορών.

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας αποφάσισε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία μιας σειρά αλλαγών στο χαρτοφυλάκιο του νορβηγικού ταμείου -το ενεργητικό του οποίου ανέρχεται στο ένα τρισ. δολάρια- μεταξύ των οποίων να μειώσει τη συμμετοχή του σε εταιρείες παραγωγής πετρελαίου.

Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο για τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, σηματοδοτώντας στροφή προς κλάδους περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον, κλείνοντας τις «στρόφιγγες» στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το νορβηγικό ταμείο βάζει πωλητήριο σε μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα