Ποιος θα είναι ο βασιλιάς των αγορών σε έναν νέο κύκλο μείωσης επιτοκίων

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 10:52
UPD:10:56
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Πού θα πρέπει να ποντάρουν οι επενδυτές τώρα που όπως φαίνεται οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προσανατολίζονται σε νέες μειώσεις επιτοκίων; Στο ελβετικό φράγκο, εάν κρίνει κανείς από την εμπειρία του παρελθόντος. 

Σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan Chase, το φράγκο ήταν το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση κατά τους τέσσερις τελευταίους κύκλους μείωσης επιτοκίων. Μάλιστα το ελβετικό νόμισμα ήδη επιδίδεται σε ράλι, την ώρα που οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κάνουν βουτιά, γεγονός που σημαίνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. 

«Μία ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και αποστροφή από το ρίσκο στις αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ελβετικό φράγκο σε απότομα και επιταχυνόμενα κέρδη» γράφει χαρακτηριστικά στην ανάλυση ο Πολ Μεγκέσι, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στη JPMorgan. 

Yπολογίζει ότι το νόμισμα θα ανατιμηθεί στα 0,95 φράγκα ανά δολάριο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,98 ανά δολάριο, επικαλούμενος τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής απο τη FED. Η αγορά φαίνεται να περιμένει μείωση κατά 78 μονάδες βάσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όπως προκύπτει από τις κινήσεις των προθεσμιακών συμβολαίων.

Τον τελευταίο μήνα το ελβετικό φράγκο έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου, με τα κέρδη του να υπερβαίνουν εκείνα των νομισμάτων του συνόλου των χωρών του G10. 

To στοιχείο που καθιστά το νόμισμα ισχυρό καταφύγιο είναι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας, που ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ και είναι τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο της Ιαπωνίας. Το ιαπωνικό γιεν είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής του φράγκου, όταν οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο, αλλά η ελκυστικότητα του ελβετικού νομίσματος είναι πιο έντονη σύμφωνα με την JPMorgan Chase. 

Πηγή: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα