Λαγκάρντ προς G20: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των εντάσεων στο εμπόριο

Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019 13:00
UPD:19:30
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Έκκληση στην Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (G20) να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση των διαφορών στο εμπόριο, ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Συνεδριάσαμε σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει διστακτικά σημάδια σταθεροποίησης και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί. Ενώ αυτό είναι καλή είδηση, ο δρόμος μπροστά μας παραμένει επισφαλής και υπόκειται σε αρκετούς καθοδικούς κινδύνους», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της ύστερα από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στη Φουκουόκα της νότιας Ιαπωνίας.

«Για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι, τόνισα ότι η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των σημερινών εντάσεων στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των υφιστάμενων δασμών και της αποφυγής νέων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται επίσης προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς εμπορικού συστήματος.

EURONEWS
Όπως επισήμανε, «αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να προσφέρουν περισσότερη σιγουριά και εμπιστοσύνη στις οικονομίες τους και να βοηθήσουν, όχι να παρεμποδίσουν, την παγκόσμια ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι αξιωματούχοι της G20 αναμένεται να αναφέρουν στη δήλωσή τους ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανόν να επιταχυνθεί φέτος και την επόμενη χρονιά, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις είναι μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και γενικά προβλέπεται να επιταχυνθεί με μέτριο ρυθμό αργότερα φέτος και το 2020. Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή... Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις για το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση» αναφέρεται στο τελικό προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Αξιωματούχοι υποστήριζαν χθες ότι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη τη σύνταξη του τελικού ανακοινωθέντος. Πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι απαλείφθηκε από το κείμενο η φράση σύμφωνα με την οποία η G20 «αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη να διευθετηθούν οι εντάσεις για το εμπόριο», η οποία υπήρχε στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που συζητείτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συναντηθούν στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα