Διαφωνίες Μόσχας - Ριάντ για την τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 15:45
UPD:15:51
REUTERS/Christian Hartmann

Οι προσδοκίες για παράταση της συμφωνίας μειώσεων στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους οδήγησαν σε κέρδη το πετρέλαιο, με ενδοσυνεδριακή άνοδο των τιμών πάνω από 1%, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά πενταμήνου που είχαν αγγίξει στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι η Μόσχα έχει διαφορές με τον ΟΠΕΚ ως προς την κατάλληλη τιμή του πετρελαίου, διαβεβαίωσε όμως ότι θα ληφθεί κοινή απόφαση με τους εταίρους του ΟΠΕΚ στην επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού τις προσεχείς εβδομάδες.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μια τιμή μεταξύ 60 και 65 δολαρίων το βαρέλι είναι ιδανική για τη Μόσχα, ενώ η Σαουδική Αραβία επιθυμεί υψηλότερα επίπεδα. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η απόφαση από τον ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες πετρελαιοεξαγωγοί χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη μείωση της παραγωγής σε Ιράν και Βενεζουέλα, καθώς και τα προβλήματα σε Λιβύη και Νιγηρία.

Ο κ. Πούτιν αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδια της Ρωσίας με την παραγωγή στο δεύτερο ήμισυ του έτους.

Η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού επέστρεψε πάνω από τα 52 δολάρια το βαρέλι. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου, με το μπρεντ κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα