Τι είπε η ΕΤΕ στο Λονδίνο

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 15:42
UPD:16:47
Δελτίο Τύπου

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr 

Μια τράπεζα απολύτως υγιή σκοπεύει δημιουργήσει ως το 2022 η Εθνική Τράπεζα όπως ανακοίνωσε σε διεθνείς επενδυτές στο πλαίσιο road show που πραγματοποίησε το πιστωτικό ίδρυμα στο Λονδίνο. Παρόντες ήταν τόσο ο CEO της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς όσο και ο πρόεδρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης.

Προετοιμαζόμενη για τη νέα εποχή  εμφανίσθηκε η τράπεζα με εμπορσθοβαρή τη μείωση των των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με στόχο δείκτη NPE περίπου 5% το 2022

Ειδικότερα, τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4, δισ. ευρώ το 2019, κατά 2,3 δισ. το 2020, κατά 4,7 δισ. ευρώ το 2021 και 2,9 δισ. το 2022, καταλήγοντας σε 1,7 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ σήμερα.

Το παραπάνω πλάνο θα λάβει χώρα μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Επίσης προβλέπονται συναινετικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά τα  χαρτοφυλάκια στεγαστικής πίστης, 

΄Ετερο στόχο αποτελεί η μείωση του κόστους  ύψους περί τα 125 εκατ ευρώ την ερχόμενη τριετία. Αναμένεται μείωση του προσωπικού κατά 20% ως το 2022 . Ας σημειωθεί πάντως πως η συγκεκριμένη τράπεζα έχει πολλούς υπαλλήλους που λειτουργούν με το παλιό καθεστώς (αμοιβών προαγωγών κλπ) και μια σειρά νέων συμβάσεων παντελώς διαφορετικές από τις προαναφερθείσες στοιχείο το οποίο δυσκολεύει τη λειτουργία της.

Η τράπεζα επίσης σύμφωνα με τα όσα είπε στους αναλυτές θα επιδιώξει ενίσχυση εσόδων και προμηθειών με τη μέθοδο του cross selling. H τράπεζα που προσβλέπει να ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις προσβλέπει σε χορηγήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 και καταθέσεις 47,5 δισ. ευρώ.

Τέλος η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αναμένεται 11% το 2022, προσβλέπει σε δείκτη NPE 5% ίδια χρονιά  CET 1 15%. H τράπεζα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις εκδόσεις Τier 2 στο πλαίσιο που η αγορά την βοηθήσει. 

Τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού σε ορίζοντα τετραετίας, παρουσίασε σήμερα η Εθνική Τράπεζα σε Επενδυτές στο Λονδίνο.  Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να αναδειχθεί μέχρι το 2022 σε μια άκρως υγιή και κερδοφόρα Τράπεζα, προσηλωμένη πάντα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  

Π. Μυλωνάς: Καταρτίσαμε το πιο φιλόδοξο σχέδιο- το περιβάλλον ευνοεί την υλοποίησή του

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς τόνισε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή μέρα, όπου η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων επενδυτών παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Στρατηγικό μας Σχέδιο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας». 

Σημείωσε επίσης ότι η τράπεζα «έχει καταρτήσει και δρομολογήσει το πιο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, λεπτομερές πρόγραμμα μετασχηματισμού που έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα μέχρι σήμερα.  Ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί το σύνολο της Τράπεζας και δίνει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια». 

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, με δεδομένο ότι όλοι οι συντελεστές ολοκλήρωσής του είναι ευνοϊκοί. 

Όπως είπε κατ’ αρχάς, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ευνοεί την υλοποίηση του σχεδίου. « Από την άλλη, ο  εν λόγω μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας κεφαλαιοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση και την καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού» τόνισε

«Σε μια αγορά όπου η αξιοπιστία της Τράπεζας μας υπήρξε ανέκαθεν ένα σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, βασισμένοι στα δυνατά μας σημεία, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οργανισμό, που θα αποτελέσει την Εθνική Τράπεζα των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών»  συνέχισε, για να καταλήξει:  

«Αποτελεί λοιπόν πεποίθησή μου ότι το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουμε και πάλι την Τράπεζά μας ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, με αρωγό την ισχυρή δέσμευση των ανθρώπων μας και στόχο την ενδυνάμωση των μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες μας. Είμαι βέβαιος  ότι θα δημιουργήσουμε και πάλι την Τράπεζα που προσφέρει αξία σε πελάτες, μετόχους, εργαζόμενους και στην κοινωνία.  Την Τράπεζα που επιλέγουν και αγαπούν όλοι οι Έλληνες».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα