Ομόλογα: Πιέσεις αλά... ιταλικά

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 18:54
UPD:19:02
EPA/ARNE DEDERT

Παρά την «ανάσα» στις διεθνείς αγορές και την ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων, η άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων συμπαρέσυρε και τους ελληνικούς τίτλους. Στο αρνητικό κλίμα συντείνουν και οι ανησυχίες των εταίρων της Ευρωζώνης για τις προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα και ειδικότερα η τροποποίηση της δέσμευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,55% από 3,52% της προηγούμενης συνεδρίασης, με το περιθώριο έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να ανοίγει στις 363 μονάδες βάσης.

Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2022 κινήθηκε στο 1,72%, ενώ του 5ετούς υποχώρησε στο 2,39%. Η απόδοση του επταετούς ομολόγου(λήξης το 2025) διαμορφώθηκε στο 2,81%, με οριακή αποκλιμάκωση σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Στην ΗΔΑΤ ο όγκος των συναλλαγών ήταν αυξημένος, στα 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετές ομόλογο με 22 εκατ. ευρώ.

Στην ευρύτερη Ευρωζώνη, τα ιταλικά ομόλογα δέχθηκαν έντοντες πιέσεις, με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται σε υψηλά διμήνου, μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. στις προσπάθειες για την τόνωση της απασχόλησης.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε κατά έξι μονάδες βάσης, αγγίζοντας υψηλά δύο μηνών στο 2,755%. Το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου "άνοιξε" σε υψηλά τριών μηνών, στις 282,6 μονάδες βάσης.

 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα