Πιέσεις στο ιταλικό χρέος

Διεύρυνση των ελληνικών αποδόσεων - Ζήτηση για ιρλανδικά
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 07:39
UPD:07:39
REUTERS/TONY GENTILE

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκε ξανά η Ιταλία, καθώς η πτωτική αναθεώρηση των ήδη απαισιόδοξων προβλέψεων για την ιταλική οικονομία από την Κομισιόν επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αυξημένο χρέος και έλλειμμα.

Για την Ιταλία, η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 0,1% από 0,2%, αναμένοντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της θα ξεπεράσει περαιτέρω το όριο 3% της Ε.Ε.

Οι νέες προβλέψεις των Βρυξελλών επαναφέρουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις δαπάνες της ιταλικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να προβούν σε ρευστοποιήσεις ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου άγγιξε προς στιγμή το 2,6% για να επιστρέψει στο 2,59%, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 263 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα από τις 26 Απριλίου.

Ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, απάντησε ότι «οι προβλέψεις της Κομισιόν έχουν περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό χαρακτήρα», καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος το 2020.

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις «τσίμπησαν» ελαφρώς, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,34% και με το spread στις 338 μονάδες βάσης. Στον τίτλο με λήξη το 2022, η απόδοση κινήθηκε στο 1,64%, ενώ στα ομόλογα με λήξη το 2024 και το 2025 οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν σε 2,21% και 2,63% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ. 

Την αγορά επηρέασε αρνητικά έκθεση της UBS με την οποία προτρέπει τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα ελληνικά ομόλογα μακροπρόθεσμου ορίζοντα, προβλέποντας ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας δεν θα αναβαθμιστεί στην «επενδυτική βαθμίδα» το προσεχές 12μηνο.

Ενδιαφέρον είχε χθες και η ιρλανδική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 0,51%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017 και του 30ετούς στο 1,33%, σε χαμηλό τριών εβδομάδων, εν μέσω θετικού κλίματος για επικείμενη έκδοση νέου ομολόγου με λήξη το 2050.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, στο 0,04%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα