Β. Κορκίδης: Ανάσα, αλλά όχι για όλους, η τριπλή ρύθμιση των 120 δόσεων

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 15:10
UPD:15:12
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Του Γιάννη Κανουπάκη
jkan@naftemporiki.gr

Έστω και τώρα η πολυαναμενόμενη νέα τριπλή ρύθμιση των 120 δόσεων, θα δώσει μία τελευταία ευκαιρία και  ανάσα σε πολλούς, αλλά όχι σε όλους από τα 4,1 εκ. οφειλέτες, που χρωστούν σήμερα 104,4 δισ. ευρώ στην εφορία και σε 1,55 εκατ. που οφείλουν 38,2 δισ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το υπέρογκο αυτό ποσό έχει δημιουργηθεί κατά 48% από μη φορολογικά έσοδα, το 27% από  έμμεσους φόρους, το 22% από άμεσους φόρους και το 3% από λοιπά έσοδα. Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, εκτιμώντας ότι οι δύο βασικοί «κόφτες», εισοδήματος και περιουσίας, θα αφήσουν πολλούς οφειλέτες εκτός κάποιας από τις τρείς ρυθμίσεις.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά στο Νομοσχέδιο των Υπουργείων  Οικονομικών και Εργασίας, είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων φορολογουμένων με συμβολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι πλέον ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.

Ειδικότερα, αναλύοντας το τριπλό πακέτο ρυθμίσεων οφειλών που κατατίθεται στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, ο κ.Κορκίδης καταγράφει ότι οι ρυθμίσεις έχουν «έκτακτο» χαρακτήρα και η χρονική τους διάρκεια είναι έως 6 μήνες και πως ζητούμενο είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Μαίου.

Η νέα ρύθμιση απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται σήμερα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενσωματώνει δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για την βιωσιμότητα των σημερινών ρυθμίσεων, καθώς δεν αφορά όσους είναι ενταγμένοι σε τρέχουσες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα αφορούν:

•Οφειλές, ύψους 104,4 δισ. ευρώ, στην εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κούρεμα στις προσαυξήσεις και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

•Οφειλές, ύψους 38,2 δισ. ευρώ ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον ΕΦΚΑ με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

•Οφειλές, σε δήμους ακόμη και με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις και αποπληρωμή έως και σε 100 δόσεις.

Για τις οφειλές στην Εφορία, σύμφωνα με τον κ.Κορκίδη, ισχύουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στα πρότυπα του πλαισίου προστασίας για την α΄ κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 εκ. φορολογούμενοι έχουν χρέη έως 500 ευρώ, ενώ 1,5 εκ. χρωστούν από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη ρύθμιση προβλέπει «κόφτες» που αποκλείουν όσους έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν την αποπληρωμή των οφειλών τους. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα