Σε επεκτατικές κινήσεις προχωρούν οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ

Οι επενδύσεις της Εθνική Πανγαία στην Κύπρο εκτινάσσουν το χαρτοφυλάκιό της στα 2 δισ. ευρώ
Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 07:51
UPD:07:51

Η παρουσία της Πανγαία στη μεγαλόνησο ενισχύθηκε ιδιαίτερα με την εξαγορά του κορυφαίου golf resort της Μεσογείου, Aphrodite Hills Resort.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Σε κυρίαρχο επενδυτή στην Κύπρο εξελίσσεται η Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) μετά την εξαγορά στρατηγικών - εμβληματικών τουριστικών υποδομών στη μεγαλόνησο, με σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη, παράλληλα με την επενδυτική της δραστηριότητα στην Ελλάδα, οδεύοντας σε μια αξία χαρτοφυλακίου περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η εξάπλωση της Πανγαία στην Κύπρο ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο με την απόκτηση του 100% της εταιρείας Lasmane Properties, ιδιοκτήτριας ακινήτου στη Λευκωσία, το οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ως ξενοδοχείο υπό την επωνυμία Holiday Inn. Διαθέτει 140 δωμάτια και είναι από τα μεγαλύτερα της πόλης, εντός των ενετικών τειχών, πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο. Το ακίνητο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί πλήρως (με προβλεπόμενο κόστος ανακατασκευής περίπου 4,5 εκατ. ευρώ) και έχει μισθωθεί σε εταιρεία του ομίλου Zeus International.

Η απόκτηση της CTDC

Στη συνέχεια, η Πανγαία υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company (CTDC), σε συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο, την Invel Real Estate. Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας CTDC έναντι συνολικού τιμήματος 54,9 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία Vibrana Holdings, στην οποία η Πανγαία κατέχει ποσοστό 90% και η Invel 10%. H CTDC είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του μοναδικού πεντάστερου ξενοδοχείου στη Λευκωσία, δυναμικότητας περίπου 300 δωματίων. Το 75,08% της CTDC έλεγχε προηγουμένως η MIG, το 21,74% ο όμιλος Louis και μικρότερα ποσοστά διάφοροι μικρομέτοχοι.

Πρόκειται για ένα ακίνητο-σημείο αναφοράς, προνομιακά τοποθετημένο στο κέντρο της Λευκωσίας. Εκτός από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, διαθέτει προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο ως προς το ξενοδοχειακό τμήμα του όσο και σε σχέση με τη δυνατότητά του για επέκταση με δημιουργία π.χ. κατοικιών, serviced apartments κ.λπ. στο οικόπεδο, το οποίο είναι από τα ελάχιστα ελεύθερα στο κέντρο της Λευκωσίας, με σημαντικό υπολειπόμενο συντελεστή δόμησης. Στα άμεσα πλάνα της Πανγαία είναι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου, η οποία θα γίνει με τρόπο που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Aphrodite Hills Resort

Η παρουσία της Πανγαία στη μεγαλόνησο ενισχύθηκε ιδιαίτερα με την εξαγορά του κορυφαίου golf resort της Μεσογείου, Aphrodite Hills Resort, στην Πάφο, μια έκταση συνολικά 3.840 στρεμμάτων (ή 384 εκταρίων). Η αξία του project ως προς το real estate, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα έχει την προοπτική για περαιτέρω αναπτύξεις, εκτιμώμενης αξίας 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου γκολφ. 

Ειδικότερα, η Εθνική Πανγαία απέκτησε το 60% στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort και Aphrodite Springs Public, έναντι τιμήματος 31,8 εκατ. ευρώ (στην προαναφερόμενη αξία του project περιλαμβάνεται και ο δανεισμός). Στην επένδυση αυτή της Πανγαία συμμετέχουν η Invel Real Estate (βασικός μέτοχος της ΑΕΕΑΠ με 66% σήμερα και σε δύο μήνες, έχοντας αποκτήσει το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας, με περίπου 97%) και το βρετανικό fund Coller Capital (που μέσω της Invel Real Estate συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία).

Τo Aphrodite Hills Resort διαθέτει το μοναδικό πιστοποιημένο PGA National Cyprus γήπεδο γκολφ, έκτασης 500 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, το οποίο και είναι ο πυρήνας του πολυβραβευμένου θερέτρου στην Πάφο, με επιλογές διαμονής και δραστηριοτήτων που ξεχώρισαν σε όλη την Ευρώπη. Το καλοκαίρι η διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος γίνεται από τον διεθνή τουριστικό όμιλο TUI. Στο resort συμπεριλαμβάνεται και μια επιλεκτική συλλογή από πολυτελείς επαύλεις και διαμερίσματα (πάνω από 750 έχουν ανεγερθεί και πωληθεί τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ η ανάπτυξη συνεχίζεται). Σκοπός της Πανγαία και των συνεταίρων της είναι το resort να συνεχίσει να αναπτύσσεται, καθώς υπάρχει σημαντικός υπολειπόμενος συντελεστής δόμησης (πληροφορίες κάνουν λόγο για 20.000 τ.μ.) για την ανάπτυξη επιπλέον κατοικιών.

Aphrodite Springs

H Aphrodite Springs εκτείνεται σε 150 εκτάρια γης (1.500 στρέμματα), όμορης με το Aphrodite Hills Resort, και είναι αδειοδοτημένη για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125.000 τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων. 
Επίσης, η Πανγαία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2011 συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου για την αγορά του 100% των «διαχειριστικών» μετοχών (management shares) και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC με έδρα την Κύπρο, εταιρείας με χαρτοφυλάκιο 21 εμπορικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα).

Την 31η Δεκεμβρίου 2018 το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία αποτελούνταν από 349 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.120 χιλ. τ.μ., με εύλογη αξία 1.779 εκατ. ευρώ (31/12/2017: 1.581 εκατ. ευρώ). Εντός του μήνα αναμένεται ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2013 με την Invel. Η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει στην Invel το σύνολο της συμμετοχής της στην Πανγαία, δηλαδή το 33%, χρηματιστηριακής αξίας περίπου 390 εκατ. ευρώ.

Στην εγχώρια αγορά

Στις τουριστικές επενδύσεις της Πανγαία στην Ελλάδα, οι οποίες σε σχέση με αυτές στην Κύπρο είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μάλλον συντηρητικές και μετρημένες, περιλαμβάνεται: ξενοδοχείο στην Πάτρα που μόλις έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ως το πρώτο στην Ελλάδα υπό το εμπορικό σήμα Moxy Hotels της Marriott International, κοντά στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, απέναντι από τη μαρίνα, καθώς και το πέντε αστέρων Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη, με 74 δωμάτια, μισθωμένο σε εταιρεία του ομίλου Zeus International.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα