Τesla: Με την «όπισθεν» το πρώτο τρίμηνο

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 11:42
UPD:11:45
REUTERS/ALY SONG

Το κερδοφόρο σερί της Tesla έληξε απότομα το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ανακοινώνει ότι ήλθε αντιμέτωπη με ζημίες ύψους 702 εκατ. δολαρίων. Τα έσοδά της ήταν επίσης μειωμένα κατά 37%, με την επιδείνωση στα μεγέθη να είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι προέβλεπε η Wall Street. 

Aν και η εταιρεία έχει εμφανίσει μεγάλες ζημίες αρκετές φορές στο παρελθόν, αναλυτές που συμμετείχαν σε μίνι- έρευνα της Refinitiv προέβλεπαν ότι το πρώτο τρίμηνο αυτές δεν θα ξεπεράσουν τα 301 εκατ. δολάρια. Τελικά ήταν υπερδιπλάσιες. Ήρθαν δε ύστερα από δύο διαδοχικά τρίμηνα κερδών. 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη 139 εκατ. δολαρίων επί πωλήσεων 7,2 δισ. δολαρίων. 

Ο διευθύνων σύμβουλος, Ίλον Μασκ, θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι οι ζημίες θα συρρικνωθούν αισθητά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η εταιρεία θα επιστρέψει σε κέρδη το τρίτο τρίμηνο. 

Απογοήτευση προκάλεσαν πάντως και τα στοιχεία για τις παραδόσεις. Στους πελάτες της εταιρείας έφτασαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 περί τα 63.000 οχήματα, με τον όγκο να είναι μειωμένος κατά 31% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σχεδιάζει φέτος κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους έως και 2,5 δισ. δολαρίων, καθώς αναπτύσσει νέα μοντέλα, μεταξύ των οποίων τα Model 7 crossover και το φορτηγό Semi. Το ποσό αυτό είναι ωστόσο μεγαλύτερο από τα 2,2 δισ. διαθέσιμου ρευστού, που έχει αυτή τη στιγμή στα ταμεία της. To γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως σχολιάζει το Bloomberg. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα