Γερνάει επικίνδυνα η Ιαπωνία -Οι 75άρηδες θα φθάσουν το 25% του πληθυσμού

Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 07:53
UPD:10:32
REUTERS/Issei Kato

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία, με την κοινωνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως να γερνάει επικίνδυνα. Εως το 2040, το 25% του ενεργού πληθυσμού θα έχει φθάσει στην ηλικία των 75 ετών, επισημαίνει η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei» σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο συνολικός αριθμός των ιαπωνικών νοικοκυριών με άνδρες ή γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω θα υπερβαίνει τα 32 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των Ιαπώνων ηλικίας 75 ετών ή και παραπάνω και ζουν μόνοι θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια, αναφέρει η «Nikkei».

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών τρίτης ηλικίας που ζουν μόνοι τους, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση του Τόκιο «καλωσορίζει» ξένους, χαμηλής εξειδίκευσης εργαζομένους, καθώς η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Με την ανεργία μόλις στο 2,3%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό είναι αισθητές σε διαφόρους τομείς, από πολυκαταστήματα μέχρι κατασκευές και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, την επόμενη χρονιά.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα