Κίνα: «Άντεξε» το πρώτο τρίμηνο με ανάπτυξη 6,4%

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 07:26
UPD:07:27
REUTERS/BOB RIHA JR

Η οικονομία της Κίνας αποδείχθηκε ανθεκτική το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναπτυσσόμενη με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων. Σε αυτό συνέβαλαν οι αναπτυξιακές πολιτικές που προώθησε το Πεκίνο, αλλά και η βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι προσδοκίες για μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν αυξηθεί αισθητά. 

Το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 6,4% το πρώτο τρίμηνο, διατηρώντας σταθερούς ρυθμούς σε σχέση με το τελευταίο του 2018, κόντρα στους φόβους για επιβράδυνση. Τον Μάρτιο η παραγωγή των εργοστασίων έκανε άλμα 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ και οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 8,7%. Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν 6,3%. 

Οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 6,2% για το σύνολο του 2019 ύστερα από ανάπτυξη 6,6% το 2018. Αν και πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τις ταχύτητες που ανέπτυσσε η κινεζική οικονομία τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα το σενάριο της «ανώμαλης προσγείωσης». 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα