ΓΣΕΒΕΕ: Να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας για ρεαλιστική ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 16:49
UPD:17:14

Σε συνεχή διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας, και ιδιαίτερα με τον υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για ζητήματα κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, είναι το τελευταίο διάστημα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγλεματιών, Βιοτεχνιών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να υιοθετηθούν οι προτάσεις της για «ρεαλιστική» ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, με στόχο τόσο τη δημιουργία προϋποθέσεων αποπληρωμής τους, όσο και την εισροή εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι ήδη μια πολύ σημαντική ρύθμιση έχει υιοθετηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 4529/2018 περί ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών, καθώς το διαχρονικό πρόβλημα απώλειας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μη μισθωτών επιλύθηκε, αφού αποσυνδέθηκε από τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της κρίσης.

Πέραν αυτού, και σύμφωνα με την ενημέρωση που η ΓΣΕΒΕΕ είχε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Πετρόπουλο, η ρύθμιση που προωθείται για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έχει ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις της, δημιουργώντας προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Ενδεικτικά, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η προωθούμενη ρύθιμση για τις 120 δόσεις:

 • Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018.
 • Θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1/1/2002.
 • Θα προβλέπει επανυπολογισμό των οφειλών που υφίστανται από 1/1/2002 έως και 31/12/2016 με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.
 • Θα προβλέπει έκπτωση 85% επί των προσαυξήσεων, προστίμων κλπ.
 • Θα είναι μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50€.
 • Για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές από 1/1/2019 και εφεξής.
 • Προβλέπει επίσης ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και προς το πρώην ΙΚΑ με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ως προς αυτές, η εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα έχει έκπτωση 100% επί των προστίμων, προσαυξήσεων κλπ, ενώ για την τμηματική καταβολή θα προβλέπεται έκπτωση 50% επί των σχετικών προστίμων, προσαυξήσεων κλπ.
 • Η υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις θα είναι μέχρι τις 30/9/2019.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, εφόσον υιοθετηθούν οι εν λόγω ρυθμίσεις:

 • Θα δημιουργηθούν ισχυρές προϋποθέσεις μείωσης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα ταμεία.
 • Χιλιάδες επιχειρηματίες θα μπορέσουν να εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης που έχουν εισέλθει λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης.
 • Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλά από τα μέλη της.
 • Θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Συνομοσπονδία διαπιστώνει πως «καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η ρεαλιστική και οριστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα χρόνια της κρίσης αποτελεί ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου η ανάπτυξη που παρατηρείται να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη δυναμική».

Δηλώνει, τέλος, πως αναμένει την υιοθέτηση των παραπάνω ρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό και εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μέχρι τώρα «εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία» με το υπουργείο Εργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα