Εφη Αχτσιόγλου: Ρεκόρ παραβατικότητας από εταιρείες φύλαξης και καθαρισμού

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 12:43
UPD:13:13
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αποκλείονται από δημόσιους διαγωνισμούς εταιρείες φύλαξης και καθαρισμού, διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Κατσίκη.

«Ο στόχος για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας για αυτή την κυβέρνηση είναι εντελώς αδιαπραγμάτευτος» τόνισε υπεραμυνόμενη του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που αποκλείει από δημόσιους διαγωνισμούς τις εταιρείες φύλαξης και καθαρισμού οι οποίες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τονίζοντας ότι χαρακτηρίζονται από ακραίες παραβατικές συμπεριφορές.

Στην ερώτησή του ο κ. Κατσίκης χαρακτηρίζει άδικη τη συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καθώς δεν ισχύει το ίδιο μέτρο για άλλες εταιρείες. Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «εμμονική προσέγγιση απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις» και για «άδικη εξοντωτική μεταχείριση».

Η κα Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «από τους 3.800 ελέγχους που έχει κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το διάστημα 2015-2018 σε εταιρείες φύλαξης και καθαρισμού, έχουν επιβληθεί 890 πρόστιμα, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και 340 πρόστιμα για αδήλωτο προσωπικό συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ».

Και συμπλήρωσε: «Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ακραίες παραβατικές συμπεριφορές για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις που ενώ απασχολούν ένα μικρό ποσοστό εργατικού δυναμικού της τάξεως του 2% έχουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ, κατά 8% παραβατικότητα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι καμία επιχείρηση δεν απολαμβάνει ασυλίας και τόνισε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ έχει ήδη ορατά αποτελέσματα με την αδήλωτη εργασία να έχει μειωθεί κατά 10% μονάδες.

«Καμία επιχείρηση με σωρεία παραβάσεων δεν μπορεί να παίρνει χρήματα από το Δημόσιο και να επιδοτείται», πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας. «Γι' αυτό προβλέψαμε ότι αν μέσα σε διάστημα δύο ετών μια επιχείρηση φύλαξης και καθαρισμού έχει δεχτεί τρία πρόστιμα λόγω παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ή βρέθηκε δύο φορές με αδήλωτο προσωπικό, να της απαγορεύεται να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα