Το παρασκήνιο για τα σενάρια πώλησης της Attica από τη MIG

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί όλες οι προσφορές
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 10:15
UPD:10:15

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Η πώληση της Attica Group είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Marfin Investment Group (MIG), με το ενδιαφέρον να έχει εκδηλωθεί από πολλές πλευρές, ωστόσο η όλη υπόθεση βρίσκεται ακόμη μακριά από το στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει χθεσινή ανακοίνωση της MIG, βασικού μετόχου της Attica Group, σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις και προφορές που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί έχουν απορριφθεί.

Χθες, η MIG, απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σχολιάζοντας δημοσιεύματα, εξέδωσε δύο ανακοινώσεις με τις οποίες πιστοποίησε ότι υπάρχει διάθεση πώλησης της εταιρείας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων της, ωστόσο στη δεύτερη ανακοίνωση πρόσθεσε μία φράση ακόμη που αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί όλες οι προσφορές για την ακτοπλοϊκή.

Ειδικότερα η MIG ανέφερε στη δεύτερη ανακοίνωση ότι «εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για την αναδιάρθρωση ή/και τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων μέσω και της πώλησης μετοχικών συμμετοχών της σε επενδυτές που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει κατά καιρούς παραλήπτης διαφόρων προσφορών ή προτάσεων, τις οποίες δεν έχει αποδεχθεί. Η Εταιρία θα προβαίνει πάραυτα σε δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν γεγονότα ή καταστάσεις που εύλογα αναμένεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η Εταιρία σύμφωνα με την πολιτική της δεν προτίθεται να προβαίνει σε σχολιασμό των ποικίλων πληροφοριών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και καλεί το επενδυτικό κοινό να βασίζει τις επενδυτικές του επιλογές μόνον σε επίσημες Ανακοινώσεις ή Δελτία Τύπου της Εταιρίας».

Επίσης σε σχετική ανακοίνωση η Attica Group παρέπεμψε στον βασικό μέτοχο, σημειώνοντας ότι «Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσίευμα του τύπου που αναφέρεται σε “συμφωνία για την πώληση του ακτοπλοϊκού στόλου της Attica Group”, η “Attica Α.Ε. Συμμετοχών” ενημερώνει ότι συμφωνίες με αντικείμενο τις εκδομένες μετοχές της Εταιρίας αφορούν τους μετόχους, οι οποίοι προβαίνουν στις προβλεπόμενες Ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό κάθε φορά που συντρέχει περίπτωση».

Ικανοποιητικό ενδιαφέρον

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικό για τον όμιλο Attica, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει κάτι δεδομένο, όπως π.χ. η κατάληξη σε συγκεκριμένη δεσμευτική προσφορά. Προφανώς οι όροι υπό τους οποίους εκδηλώνεται αυτό το ενδιαφέρον δεν κρίνονται ικανοποιητικοί.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από fund σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για συνεργασία με την Attica Group εκδηλώθηκε και από άλλο ιταλικό ακτοπλοϊκό όμιλο πέραν του ομίλου Grimaldi, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου Emanuele Grimaldi σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι εφόσον τεθεί προς πώληση ο όμιλος Attica θα εξετάσει τα δεδομένα.

Την όλη διαδικασία παρακολουθεί και η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς ο όμιλος Attica ουσιαστικά εξυπηρετεί τις βασικές θαλάσσιες συγκοινωνιακές ανάγκες της χώρας, καθώς ελέγχει όλες τις κύριες ακτοπλοϊκές γραμμές. Το ακτοπλοϊκό έργο του ομίλου εξασφαλίζει τη σύνδεση των μικρών και μεγάλων νησιών της χώρας με το εθνικό κέντρο και εδραιώνει την εθνική συνοχή της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον προηγούμενο Οκτώβριο και επί έναν χρόνο η MIG ήταν σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη Fortress για την αγορά των μετοχών της ακτοπλοϊκής εταιρείας, χωρίς τελικά να υπάρξει συμφωνία για την απόκτηση του ακτοπλοϊκού ομίλου. Δυνητικά πάντα η Fortress είναι στο παιχνίδι στην περίπτωση που προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του 79,3832% που κατέχει η MIG στη θυγατρική της Attica (ένα 11,84% κατέχει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG), καθώς η Fortress εξακολουθεί να κατέχει ένα άλλο κοινό ομολογιακό της MIG, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, με υπολειπόμενη αξία 142,5 εκατ. ευρώ.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα