Νοβότνι: Η Ευρώπη χρειάζεται «κάποιο είδος ευρω-ομολόγων»

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 19:13
UPD:19:14
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να προχωρήσει στην έκδοση κοινού ευρω-ομολόγου, σε μια κίνηση που θα ενδυναμώσει την ένωση κεφαλαιαγορών, αλλά και το ίδιο το ευρώ, υποστήριξε ο Έβαλντ Νοβότνι, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο Νοβότνι -που ασκεί παράλληλα καθήκοντα διοικητή στην κεντρική τράπεζα της Αυστρίας- υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «κάποιο είδος ευρω-ομολόγων». Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με την έκδοση βραχυπρόθεσμων ευρωπαϊκών εντόκων γραμματίων, με κοινές εγγυήσεις από τις χώρες-μέλη. Σύμφωνα με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη, τα ευρω-ομόλογα θα είναι πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, όπως η Κίνα, έναντι των εθνικών ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη της Ε.Ε.

Όσο η Ευρώπη δεν κάνει το βήμα έκδοσης κοινών ομολόγων, τότε το ευρώ δεν θα καταφέρει ποτέ να ενισχύσει το κύρος του στις διεθνείς αγορές, ανέφερε ο κ. Νοβότνι.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία «ασφαλούς ενεργητικού» -εγγυημένου από κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης- σκόνταψε στο βέτο της Γερμανίας, φοβούμενη το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους χρηματοδότησης. Το νέο χρεόγραφο δεν προϋπέθετε αμοιβαιοποίηση ρίσκου μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Κομισιόν.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα