Χάμοντ: Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε «αμοιβαία καταστροφή»

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 07:52
UPD:08:29
REUTERS/PETER NICHOLLS

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε «αμοιβαία καταστροφή» και θα επέφερε βαρύ πλήγμα ειδικά στη βρετανική οικονομία, προειδοποίησε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών της χώρας, της Make UK, ο Χάμοντ έκρινε πως τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου οφείλουν να σταματήσουν να απαιτούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στον μηχανισμό ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης κι έχει σκοπό να αποφευχθεί το να υπάρξουν σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία - το λεγόμενο backstop - διότι η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί τίποτα τέτοιο. Τα κάλεσε επίσης να υποστηρίξουν το σχέδιο που τους έχει προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. πρέπει να δείξουν τον καλύτερο πραγματιστικό εαυτό τους και να βοηθήσουν να αποφύγουμε την αμοιβαία καταστροφή (της αποχώρησης) χωρίς συμφωνία· και εσείς - και εμείς - πρέπει να συνεχίσουμε να εξηγούμε τις συνέπειες που θα έχει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ανεξαρτήτως του ποιος φωνασκεί προσπαθώντας να προκαλέσει και να εκμεταλλευθεί τον φόβο», πρόσθεσε ο Χάμοντ.

EURONEWS

Όπως ειπε, είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν καν για την ώρα εναλλακτικές λύσεις στο αμφιλεγόμενο βορειοϊρλανδικό backstop. «Η λεγόμενη πρωτοβουλία "Μόλτχαους" για να εξεταστούν εναλλακτικές διευθετήσεις ως προς τον μηχανισμό ασφαλείας αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε για να προσθέσει ωστόσο πως «είναι σαφές ότι η Ε.Ε. δεν θα εξετάσει καν το να αντικατασταθεί το backstop με μια τέτοια εναλλακτική διευθέτηση για να αντιμετωπιστεί η άμεση πρόκληση» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Συμβιβασμός του Μόλτχαους, που υποστηρίζεται από πολλά στελέχη των Συντηρητικών, οπαδούς του «καθαρού» Brexit και μη, προτείνει τη χρήση τεχνολογικών μέσων για την αντικατάσταση του μηχανισμού ασφαλείας. Για τον Χάμοντ, είναι σημαντικό να μπει ξανά στο τραπέζι αργότερα.

Οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα ανοίξουν ξανά κανένα κεφάλαιο της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του backstop, ούτε θα δεχθούν προτάσεις για εναλλακτικές διευθετήσεις.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε ομιλία του στη Στουτγκάρδη ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι αν η Βρετανία ζητήσει μια παράταση της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κανένα από 27 κράτη-μέλη δεν θα σταθεί εμπόδιο στο αίτημα αυτό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 29η Μαρτίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα