ΗΠΑ- Κίνα: «Μέχρι στιγμής, καλά...»

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 17:04
UPD:17:06
REUTERS/Jason Lee

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά από μία εμπορική συμφωνία, που θα δώσει οριστικό τέλος στη διαμάχη τους  και θα γλιτώσει την παγκόσμια οικονομία από ένα ισχυρό πλήγμα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και τις φειδωλές δηλώσεις αξιωματούχων, καταβάλλεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κατά την περσινή συνάντησή τους οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ είχαν συμφωνήσει σε μία ανακωχή έως την 1η Μαρτίου. Από την επομένη, αν δεν υπήρχε  μία συμφωνία, οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να αυξήσουν τους δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι χάρη στην πρόοδο, που έχει γίνει στις έως τώρα συνομιλίες είναι διατεθειμένος να παρατείνει την προθεσμία. Έχουν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες στις αγορές, που στηρίζουν τις μετοχές, την ώρα που τα ζοφερά στοιχεία για την κατάσταση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη πληθαίνουν. Μερίδα αναλυτών πάντως προειδοποιεί τους επενδυτές να μην βιάζονται, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι απρόβλεπτος.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις και το τι θα πρέπει να περιμένουμε στο εξής, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, αρκέστηκε να απαντήσει: «Μέχρι στιγμής καλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις προχωρούν με φόντο και την αντιπαραθέση για την Huawei. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για κατακοσπεία και πιέζουν τους συμμάχους τους να μην επιτρέψουν την πρόσβασή του στα δίκτυα 5G. Η κινεζική πλευρά-  κυβέρνηση και εταιρεία- απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες και ανησυχίες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα