Γερμανία: Χρειάζεται 260.000 νέους μετανάστες ετησίως στην αγορά εργασίας

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 15:15
UPD:15:17
REUTERS/MICHAELA REHLE

Η Γερμανία έχει ανάγκη από τουλάχιστον 260.000 νέους μετανάστες ετησίως έως το 2060  προκειμένου να καλύπτει το έλλειμμα εργατικών χεριών, απόρροια της επιδείνωσης των δημογραφικών τάσεων. Αυτό προκύπτει από έκθεση του ινστιτούτου Bertelsmann, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Εξ αυτών οι 146.000 μετανάστες ετησίως θα πρέπει να προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζουν οι ερευνητές. Αντιμέτωπη με τη γήρανση του πληθυσμού της η Γερμανία αναμένεται να δει το εργατικό δυναμικό της να συρρικνώνεται κατά το 1/3 ή κατά 16 εκατομύρια ανθρώπους έως το 2060, εάν δεν υπάρξει η συμβολή των μεταναστών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν δε πως χωρίς την μετανάστευση, το έλλειμμα εργατικών χεριών θα έχει μοιραία αποτελέσματα για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Σύμφωνα με υπολογισμούς ακόμη και εάν το ποσοστό των γεννήσεων αυξηθεί και ακόμη και εάν ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να ανέβει στα 70 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα δίνεται η δυνατότητα για συνταξιοδότηση από τα 63 έτη- υπό προϋποθέσεις- μέτρο που έχει στοιχίσει στο γερμανικό δημόσιο περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα