Σαουδική Αραβία και Παναμάς προστέθηκαν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. με τους «παραδείσους» μαύρου χρήματος

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:07
UPD:13:16
REUTERS/YVES HERMAN

Αποφασισμένη να εντείνει τη μάχη κατά των δικτύων μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και ανανέωσε τη «μαύρη λίστα» των χωρών, που προσδιορίζει ως απειλή για την ασφάλειά της εξαιτίας των χαλαρών ελέγχων τους σε αυτό το μέτωπο.

Η νέα λίστα μετράει 23 χώρες, με την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας και του Παναμά, που έως τώρα είχαν αποφύγει να μπουν στο στόχαστρο των αρμόδιων για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος ευρωπαϊκών αρχών.

Οι υπόλοιπες χώρες (ή αυτόνομες περιοχές) είναι: Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Τυνησιά, Λιβύη, Υεμένη, Βόρεια Κορέα, Σρι Λάνκα, Μποτσουάνα, Γκάνα, Αιθιοπία, Νιγηρία, Τρίνινταντ Τομπάγκο, Σαμόα, Αμερικανικές Σαμόα, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Πουέρτο Ρίκο.

Πέραν του πλήγματος στην φήμη των συγκεκριμένων χωρών, η ένταξη στη λίστα περιπλέκει αρκετά και τις οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τράπεζες της κοινότητας καλούνται να πραγματοποιούν πρόσθετους ελέγχους σε πληρωμές ατόμων και οργανισμών από τις συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που αποθαρρύνει τις συναλλαγές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα