Ομόλογα: Νέα αποκλιμάκωση στην απόδοση του 10ετούς

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 12:42
UPD:12:49
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Στο χαμηλότερό του επίπεδο εδώ και έναν μήνα, διολισθαίνοντας και κάτω από το 4,2%, βρίσκεται το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 400 μονάδες βάσης. Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, ενώ «τσιμπημένα» είναι τα επιτόκια στη βόρεια Ευρώπη.

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έρχεται στον απόηχο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση με 151 «ναι». Ώθηση στους ελληνικούς τίτλους δίνει και το γεγονός πως οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες στρέφονται στην αγορά ομολόγων, με φόντο την αβεβαιότητα που πηγάζει από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και το «shutdown» στις ΗΠΑ.

Τα ομόλογα εκτιμάται πως θα αναδειχθούν στο ασφαλέστερο καταφύγιο για τους επενδυτές το 2019, καθώς οι μεγάλες οικονομίες κατεβάζουν συνεχώς ταχύτητα, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να μεταθέσουν ή και να ανατρέψουν πλήρως τα σχέδιά τους για τα επιτόκια και οι αγορές μετοχών ετοιμάζονται για νέα «αιμορραγία». Αυτή είναι η πρόβλεψη της Capital Economics για τις εξελίξεις στις αγορές, σε ένα έτος, που χαρακτηρίζεται από κορύφωση του πολιτικού ρίσκου και των εντάσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται αυτήν την ώρα (12.30) στο 4,19%, καταγράφοντας πτώση τριών μονάδων βάσης ή 0,66%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 393 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, στο 3,09%.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,26%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 0,66%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου καταγράφει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,35%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,73%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 247 μονάδες βάσης.

Εν μέσω σχεδίων της Μαδρίτης για την έκδοση κρατικών τίτλων, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,34%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να διολισθαίνει κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,764%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,76%, καταγράφοντας άνοδο μίας μονάδα βάσης σε σύγκριση με χθες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα