Market Beat: Κυριάρχησε η ανοδική ορμή διεθνώς, αυξήθηκαν οι προσδοκίες ανόδου εδώ

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 09:23
UPD:09:25
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εκτίναξη 1086 μονάδων του Dow, άπλωσε ανακούφιση που θα φθάσει στην Αθήνα

Τις μέρες που κάποια επίσημη αργία καθιστά αδύνατη την απορρόφηση των αναταράξεων που συμβαίνουν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, οι επενδυτές αρχικά σκέφτονται θετικά. «Ευτυχώς που δεν χρειάστηκε να παρακολουθήσουμε τις ακρότητες που εμφανίζονται στα χρηματιστήρια που είναι σε λειτουργία». Είναι η πρώτη αντίδραση, αλλά καθώς πλησιάζει το άνοιγμα της αγορά μετά από μέρες διακοπών, αυτό που προβληματίζει είναι πόσο η άνοδος ή, η κάθοδος που σημειώθηκε αλλού, θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα των συναλλαγών. Η ένταση των μεταχρονολογημένων  αντιδράσεων είναι άγνωστη πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Κανένας δεν προσδοκούσε άνοδο στην Αθήνα, εν μέσω συντονισμένης καθόδου διεθνώς. Με αποτέλεσμα, να έχουν ξεφτίσει οι ελπίδες για ένα ράλι με στόχο την ωραιοποίηση της εικόνας των μετοχικών χαρτοφυλακίων στο τέλος του έτους. Ωστόσο η χθεσινή σύνοδος στη Wall Street έδωσε μια εντυπωσιακή αντίδραση για τους δείκτες που επί μέρες υποχωρούσαν τόσο σταθερά ώστε είχαν βρεθεί στο κατώφλι του bear market (απώλειες από την κορυφή πάνω από -20%). Οι αναλυτές απέδωσαν την άνοδο σε συνδυασμό που περιλάμβανε: Α) Την παρότρυνση του προέδρου Τραμπ τα Χριστούγεννα προς τους Αμερικανούς πολίτες να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετοχές, λόγω μεγάλης πτώσης που τις έκαναν ευκαιρίες για επενδυτικά κέρδη. Β) Στοιχεία από τις αγορές με πλαστικό χρήμα τις μέρες των εορτών που απέδειξαν την ισχύ των καταναλωτών και την ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η θέση της στήλης είναι σαφής εδώ και αρκετές μέρες: «Σε ένα κόσμο που δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τις ειδήσεις, από την επιστημονικά παρασκευασμένη πολιτική προπαγάνδα με μορφή επικεφαλίδων στο tweeter, η διεθνής πολιτική σκηνή παράγει… αστάθεια. Η κούραση των κεφαλαιούχων αποτυπώθηκε διεθνώς με την εκτόξευση της νευρικότητας στις αγορές κάθε τύπου, από τις μετοχές και τα ομόλογα, ως τα νομίσματα και τις Πρώτες Ύλες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αγορά μας δεν έχει πιθανότητα για κίνηση κόντρα στο ρεύμα».

Χθες τα futures των S&P500 και Dow Jones είχαν απώλειες, αργότερα γύρισαν σε κέρδη.Προδικάζοντας, πως η χριστουγεννιάτικη προτροπή Τραμπ να αγοράσουν μετοχές οι Αμερικάνοι, θα λειτουργήσει θετικά. Κάτι ανάλογο με την ρήση Ομπάμα, τον Μάρτιο του 2009, για τα επίπεδα του Ρ/Ε των εισηγμένων τότε. Μετά από νευρικό ξεκίνημα ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε την Τετάρτη πάνω από 1.000 μονάδες και οδήγησε σε μια μεγάλη ανάκαμψη τη Wall Street μετά από μια έκθεση ότι οι πωλήσεις στην διάρκεια των διακοπών ήταν οι ισχυρότερες σε βάθος πολλών ετών που βοήθησαν να μειωθούν οι ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας. Μετά την χειρότερη πτώση τις μέρες των Χριστουγέννων της Wall Street στην προηγούμενη συνεδρία, η άνοδος τροφοδοτήθηκε επίσης από την ανατροπή στα στοιχήματα των επενδυτών για ένα ευρύ φάσμα μετοχικών αξιών. Στο τέλος, οι δείκτες Dow, S & P 500 και Nasdaq είχαν σημειώσει τα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους στη δεκαετία.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, ενισχύοντας το κλίμα για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου ενισχύοντας κατά 6,2% το κέρδος για τις μετοχές στον τομέα της ενέργειας.

Η αγορά της Αθήνας αντέχει (με βάση την τεχνική ανάλυση) μια επανεξέταση των πρόσφατων χαμηλών για το 2018, με χαμηλότερο κλείσιμο τις 593. Αν όμως περάσει για τα καλά χαμηλότερα, θα πληρώσει «φόρο» παραμένοντας στη ζώνη συσσώρευσης που σχημάτισαν οι συναλλαγές από τις 20 Ιουλίου ως τις 7 Οκτωβρίου του 2016. Τότε που συσσώρευε μεταξύ 550 και 585 μονάδων. Εκτιμούσαμε πως θα μπορούσε το αρνητικό διεθνές κλίμα να φέρει μια υποχώρηση ως τις 585 μονάδες, χωρίς να σημαίνει ότι είναι μήνυμα πανικού. Καλό είναι να θεωρηθεί αρκετή μια εκτόνωση με τρέχουσα απώλεια -32% (-33,8% στο κατώτερο κλείσιμο) από τα υψηλά έτους. Να πιάσουν δηλαδή, αν χρειαστούν, τα φρένα στις 593. Η εικόνα των ασιατικών συναλλαγών σήμερα που δείχνει την θετική επίδραση του κλεισίματος στην αγορά των ΗΠΑ, βοηθά στην ανάπτυξη προσδοκιών πως σήμερα δεν θα χρειαστούν τα «φρένα». Αλλά με μια σχετικά καλή συμμετοχή στις συναλλαγές, θα υπάρξει απομάκρυνση από τα χαμηλά έτους, χωρίς να προσεγγιστούν πρώτα περαιτέρω. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την Τετάρτη 26/12 την καλύτερη επίδοσή τους από το 2009, έπειτα από μια εξίσου θεαματική πτώση που είχαν σημειώσει τις τελευταίες ημέρες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 4,98% κερδίζοντας 1.086,25 μονάδες για να κλείσει στις 22.878,36 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με άνοδο 5,84% στις 6.554,36 μονάδες.

Ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο 4,96% και έκλεισε στις 2.467,70 μονάδες.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκαν κυρίως οι εταιρείες λιανικού εμπορίου αλλά και οι ενεργειακοί κολοσσοί, που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη λόγω της ανόδου των πετρελαϊκών τιμών.

Υπήρξαν επιφυλάξεις για την διάρκεια που μπορεί να έχει το ράλι στη Wall Street. Τονίζουν ότι η επιθετική κριτική του Αμερικανού προέδρου στον επικεφαλής της Fed, τα δημοσιεύματα για «σύννεφα» στις σχέσεις Τραμπ-Μνούτσιν αλλά και η διακοπή στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ αποτελούν παράγοντες ανησυχίας.

Οι επενδυτές αποτίμησαν και τις νέες τελευταίες δηλώσεις Τραμπ.

Την Παρασκευή 21/12 ο δείκτης Nasdaq είχε «εισέλθει» σε bear market καθώς είχε καταγράψει απώλειες 23,6% από τα υψηλά της 29ης Αυγούστου. Mέχρι και τη συνεδρίαση της (Δευτέρας) 24ης Δεκεμβρίου ο S&P υποχωρούσε 19,8% από τα ιστορικά υψηλά της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Dow Jones είχε χάσει το 18,8% της αξίας του από το ρεκόρ της 3ης Οκτωβρίου 2018.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν σε όσα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  παρέμειναν ανοιχτά. Ο FTSE100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,52% στις 6.685 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε με απώλειες 1,45% στις 4.626 μονάδες. Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο παρέμειναν κλειστά.

ΧΑ

Εβδομάδα που σφράγισε την επίδοση του μήνα

Ο Δεκέμβριος στην αγορά της Αθήνας ήταν  μήνας που αρχικά τροφοδότησε προσδοκίες για μια σειρά ανοδικών συνεδριάσεων που θα βελτίωναν την ετήσια επίδοσή της. Σήμερα όμως με τρεις συνεδριάσεις ως τη λήξη του 2018 γνωρίζουμε πως η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα και της Fed για τα χρηματιστήρια παγκόσμια ήταν πολύ σκληρή. Έτσι στην τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ο ΓΔ υποχώρησε -5,68% ο 25άρης -6,10% αλλά ο FTSEM έχασε -3,21%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -24,15% ο 25άρης -23,39% και ο  FTSEM -17,86% έχοντας επίδοση τον Δεκέμβριο, -3,44%, -3,69% και +2,71% αντίστοιχα.

Καθώς τελειώνει το 2018 ο ΓΔ ο 25άρης και ο FTSEM με βάση την απόσταση από τα υψηλά των τελευταίων 12 μηνών που συμπίπτουν με το μέγιστο για το τρέχον έτος βρίσκονται όλοι σε φάση bear market ήτοι σε διόρθωση από την τελευταία κορυφή πάνω από -20%. Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση θεσμικού ενδιαφέροντος υπό την κλασική έννοια και στην αγορά κυριαρχούν διαχειριστές που κυνηγούν τα κέρδη από την υψηλή μεταβλητότητα και όχι από την μακροπρόθεσμη άνοδο της κερδοφορίας εισηγμένων με στιβαρά θεμελιώδη μεγέθη.   Αν δε παρατηρήσουμε τις μεταβολές του μέσου όρου ανά τρίμηνο θα διαπιστώσουμε μια μικρού βηματισμού κάθοδο στο πρώτο και το δεύτερο κατά -2,73% και -2,94% αλλά το τρίτο που περιλάμβανε και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια επιταχύνθηκε η κατρακύλα με κάθοδο -8,70%. Σε σχετική αναντιστοιχία με τις ξένες αγορές, όπου πήγαν καλά, υπό την καθοδήγηση της ανόδου των βασικών δεικτών στη Wall Street οι οποίοι έγραψαν υψηλά βίου τον Σεπτέμβρη, στην κορύφωση πιθανά ενός ανοδικού ράλι με διάρκεια από το Μάρτιο του 2009. Το δε τέταρτο τρίμηνο στο οποίο απομένουν τρεις σύνοδοι σε μέρες αργιών λόγω εορτών σε όλο τον πλανήτη ήταν το σκληρότερο. Με τον Δεκέμβρη ωστόσο να μην έχει δείξει τα δόντια του ως την προτελευταία σύνοδο της δεύτερης βδομάδας του. Μετά έγινε και αυτός πτωτικός μήνας με αμφιβολίες για το αν έχουμε δει τον πυθμένα του αλλά και της χρονιάς.

Η εικόνα των blue chip

Δεκατρία blue chip εμφάνισαν εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από τη βουτιά του 25άρη ήτοι από -6,20% ως -10,34% και ήταν ΦΡΛΚ -10,34% και -9,44% στο Δεκέμβριο, ΑΛΦΑ -10,0% και -10,72% στο μήνα, ΟΤΕ -9,96% και -5,56% στο μήνα, ΕΤΕ -9,57% αλλά +2,44% στο μήνα, ΟΠΑΠ -9,36% και -7,23% στο μήνα, ΠΕΙΡ -8,44% και -8,23% στο μήνα, ΔΕΗ -7,48% αλλά +2,27% στο μήνα, ΒΙΟ -7,09% και -4,05% στο μήνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,82% και -4,65% στο μήνα, ΕΥΔΑΠ -6,77% και -7,31% στο μήνα, ΜΠΕΛΑ -6,54% και -4,32% στο μήνα, ΓΡΙΒ -6,50% και -11,32% στο μήνα, και ΕΥΡΩΒ -6,21% και -14,36% στο μήνα. Μια σύγκριση των μεταβολών στην εβδομάδα και στο μήνα υπογραμμίζει την κρισιμότητα των συναλλαγών, τη βδομάδα που εξέπνευσαν όλα τα παράγωγα προϊόντα. Με απώλειες κοντά στων δεικτών βρέθηκε μόνο η ΜΟΗ -5,36% και +0,25% στο μήνα, ενώ με κέρδη βρέθηκε μόνο η ΣΑΡ +5,68% και άνοδο +6,29% στο μήνα.

Με πτώση κάτω του -5% στη βδομάδα έκλεισαν δέκα blue chip οι: ΕΧΑΕ -4,87% και -3,89% στο μήνα, ΑΡΑΙΓ -4,19% και -0,41% στο μήνα, ΕΕΕ -3,84% αλλά +0,87% στο μήνα, ΜΥΤΙΛ -3,35% και -2,21% στο μήνα, ΟΛΠ -2,60% και -5,06% στο μήνα, ΛΑΜΔΑ -2,51% και +0,52% στο μήνα, ΤΕΝΕΡΓ -1,87% και -3,83% στο μήνα, ΤΙΤΚ -1,22% και -2,22% στο μήνα, ΕΛΠΕ -1,19% και +1,36% στο μήνα, και ΑΔΜΗΕ -0,62% και -0,25% στο μήνα. Η αναλογία ανοδικών πτωτικών στην εβδομάδα είναι απογοητευτική και από τις μετοχές που απαρτίζουν τις ομάδες με βάση των καθοδική της μεταβολή γίνεται σαφές πως οι τράπεζες του ταμπλό παρέμειναν ο αδύναμος κρίκος. Ο δείκτης τους με χαμηλά στο εξάμηνο τις 407 μονάδες περίπου τιμή που σημειώθηκε στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας χτύπησε κατώτερα ημέρας στη συνέχεια στις 411 μονάδες και στις 414 την Παρασκευή. Δυσκολεύεται να απομακρυνθεί και αυτό προκαλεί ανησυχία για περαιτέρω αναζήτηση πυθμένα για τον δείκτη του κεντρικού πυρήνα της αγοράς και της οικονομίας.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Εισαγόμενη άνοδος δικαιώνει τους long μετά από «τιμωρία» έξη συνόδων

Στη τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με την εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων με λήξη στο 2018, στο ΧΑ σημειώθηκε μεγάλη πτώση. Ο 25άρης διέκοψε την απομάκρυνση από τα χαμηλά του τρέχοντος έτους. Είχαμε όμως αύξηση +97,8% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η δε μείωση των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την εικόνα μετά την κρισιμότερη εκπνοή για φέτος. Ο 25άρης κατέληξε στις 1595,95 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -6,10%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 14.868 συμβόλαια, καταλήγοντας με 4.872 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1608 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 1301 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς (Ιανουαρίου) κατέληξαν σε 4711 και της επόμενης (λήξης Φεβρουαρίου) σε 161 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Ιανουαρίου έγιναν στις 1604,25 με προήγηση 8,25 μονάδων έναντι του 25άρη.

Ο Δεκέμβριος στην αγορά της Αθήνας ήταν  μήνας που αρχικά τροφοδότησε προσδοκίες για μια σειρά ανοδικών συνεδριάσεων που θα βελτίωναν την ετήσια επίδοσή της. Σήμερα όμως με τρεις συνεδριάσεις ως τη λήξη του 2018 γνωρίζουμε πως η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα και της Fed για τα χρηματιστήρια παγκόσμια ήταν πολύ σκληρή. Έτσι στην τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ο ΓΔ υποχώρησε -5,68% ο 25άρης -6,10% αλλά ο FTSEM έχασε -3,21%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -24,15% ο 25άρης -23,39% και ο  FTSEM -17,86% έχοντας επίδοση τον Δεκέμβριο, -3,44%, -3,69% και +2,71% αντίστοιχα.

Στην εβδομάδα με πέντε καθοδικές συνόδους συμπληρώθηκε αλυσίδα έξη πτωτικών που κατέβασαν τον μέσο όρο  από τις 650 μονάδες στις 607,54 που ήταν το χαμηλό της Παρασκευής με κλείσιμο στις 608,58. Με μέσο ημερήσιο τζίρο στο πενθήμερο 43,8 εκατ. ευρώ για την εποχή θα λέγαμε πως ήταν ικανοποιητικός. Με μέση αξία πακέτων 5,75 εκατ. ευρώ έχουμε αξία καθαρών συναλλαγών 38 εκατ. και για τις μετοχές του 25άρη εκτός πακέτων ο μέσο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,45 εκατ. ευρώ ήτοι πάνω από το 75% του τζίρου εκτός προσυμφωνημένων συναλλαγών. Οι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν μέσο τζίρο καθαρών συναλλαγών 3,47 εκατ. ευρώ υπογραμμίζοντας την αυστηρή συγκέντρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος σε 45 μετοχές.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS σημείωσε μετά το πέρας της συνόδου προ των αργιών: «Το σημείο ισορροπίας και πιθανής λήξης της πτωτικής τάσης, ψάχνει να βρει εδώ και πολύ καιρό ο Γενικός Δείκτης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Η καθοδική τάση, η οποία μετά τον περασμένο Απρίλιο έχει λάβει διαστάσεις κατολίσθησης, έχει οδηγήσει τον Δείκτη σε απώλειες έως και -31%, δίχως να υπάρχει η αίσθηση, έστω και ελάχιστης δυναμικότητας των αγοραστών να αλλάξουν το επιβαρημένο σκηνικό. Διαγραμματικά η μεσοπρόθεσμη εικόνα του Δείκτη παραμένει ζοφερή και για τις αρχές του 2019, με τα σχηματιζόμενα "candlestick" να αφήνουν περιθώρια για καθοδικές επισκέψεις χαμηλότερα των 580 μονάδων. Το μακροπρόθεσμο σημείο, πάντως, όπου τη τελευταία 7ετία οι πωλητές συναντούν σθεναρή αντίσταση και τρέπονται σε φυγή είναι οι 510 μονάδες. Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης για να μπορέσει να δηλώσει ότι κάτι αλλάζει, θα πρέπει να αποτυπώσει ένα έντονα ανοδικό "candlestick", που να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο συναλλαγών και να διαμορφώνει ένα μηνιαίο κλείσιμο μέσα, ή άνω της ζώνης των 700 με 720 μονάδων.

Προχωρώντας σε περαιτέρω διερεύνηση χρησιμοποιώντας 3 ευρέως γνωστούς τεχνικούς δείκτες (RSI, MACD και CCI) διαπιστώνουμε ότι η υπάρχουσα καθοδική τάση όχι μόνο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, αλλά έχει και περιθώριο για περισσότερο κατηφορικό δρόμο. "Αναλυτικότερα ο δείκτης Σύγκλισης - Απόκλισης Κινητών Μέσων Όρων (MACD) παραμένει με πτωτική ένδειξη από τον Ιούνιο, ανοίγοντας την ψαλίδα των δύο κινητών γραμμικών ενδείξεων, ο δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI) λαμβάνει τιμές πάνω από την περιοχή, όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 'oversold', ενώ τέλος ο Commodity Channel Index - Δείκτης Εμπορευμάτων (CCI), παρά τη σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη, δεν έχει 'πατήσει πόδι' σε εκείνο το επίπεδο, όπου 'γεννάει' ιστορικούς πυθμένες, όπως εκείνους του 2012 στις 471 μονάδες και του 2016 στις 420 μονάδες».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Οδεύουμε ολοταχώς προς το κλείσιμο μιας πολύ άσχημης χρηματιστηριακής χρονιάς.

Μετά την καλή περυσινή απόδοση και με δεδομένο ότι το Καλοκαίρι βγήκαμε από τα μνημόνια, θα περίμενε κανείς καλύτερες επιδόσεις. Τελικά δεν τα καταφέραμε και κινούμαστε στα χαμηλά έτους.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε το 2018 στις 802 μονάδες και τώρα βρίσκεται περίπου 24% χαμηλότερα, ενώ ο FTSE25 ξεκίνησε στις 2.083 μονάδες και τώρα κινείται 21% χαμηλότερα. Αν δε συγκρίνουμε από τα υψηλά του έτους, οι πτώσεις ξεπερνούν το 30%.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή από την αρχή του έτους έως σήμερα, όλα τα μεγάλα Χρηματιστήρια επίσης έπεσαν, αλλά σε μικρότερα ποσοστά και αφού είχαν καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που απέχει παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά της.

Συγκεκριμένα, στην Αμερική ο DOW πέφτει περίπου 7,50%, ο NASDAQ περίπου 5,50% και ο SP500 περίπου 7,70%. Ο CAC 40 στο Παρίσι περίπου 11,30%, ο Αγγλικός FTSE100 περίπου 12,70% και ο Ιαπωνικός NIKKEI περίπου 11,80%.

Ο Γερμανικός DAX πέφτει περίπου 17,90% από την αρχή του έτους, ενώ ο Ιταλικός FTSE MIB πέφτει μόνο 15%, παρά τα τόσα προβλήματα που παρουσίασε η Ιταλία κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Να λάβουμε υπόψη μας πως βρισκόμαστε σε περίοδο που τα επιτόκια της Αμερικής ανεβαίνουν και της Ευρώπης αναμένεται να αρχίσουν να ανεβαίνουν μετά το Καλοκαίρι, ενώ η ποσοτική χαλάρωση τελείωσε.

Επίσης, το Πετρέλαιο πέφτει από την αρχή του χρόνου 35% και το Bitcoin 70% (παρά την πρόσφατη άνοδο). Όλα αυτά έχουν αρχίσει να δημιουργούν σκέψεις σε κάποιους πως ο μόνος ασφαλής επενδυτικός προορισμός είναι τα μετρητά, ενώ οι τιμές του Χρυσού ξαναπαίρνουν την ανιούσα. Το να λες σαν οικονομολόγος πως τα μετρητά είναι η καλύτερη επένδυση, είναι τρελό. Όμως αν δούμε την Ελλάδα της κρίσης, μόνο τα μετρητά σώθηκαν.

Μπροστά μας έχουμε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου που συνήθως δίνει άνοδο στις τιμές. Όμως ο συνδυασμός της Ευρώπης που φαίνεται να πηγαίνει για ύφεση και της Αμερικής όπου η άνοδος των επιτοκίων έχει φοβίσει τους Επενδυτές, κάθε άλλο παρά εφησυχάζει κανέναν. Η κατάσταση είναι επίφοβη και οι Επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Σήμερα

Σε άνοδο οδηγήθηκαν οι ασιατικές αγορές μετοχών καθώς υπήρξε παρακολούθηση της ανόδου στη Wall Street  που αποτυπώθηκε ο επενδυτικός ενθουσιασμός από τα δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ και από την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εμφανίστηκε μια φρενίτιδα αγορών που ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο η πρόσφατη πτώση, οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο με το Dow Jones Industrial Average να αυξάνεται πάνω από 1.000 μονάδες για πρώτη φορά στο βίο του την Τετάρτη.

Αυτό βοήθησε τον ευρύτερο δείκτη της MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία, να αυξηθεί κατά 0,8% και μακριά από τα χαμηλά οκτώ εβδομάδων ωστόσο αργότερα μετά τις 9:00 δική μας ώρα η άνοδος περιορίστηκε στο +0,56%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κατόρθωσε να απομακρυνθεί από την περιοχή του bear market που είχε εισέλθει την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 3,88%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 1,88% καθώς οι συναλλαγές συνεχίστηκαν μετά το διάλειμμα των Χριστουγέννων, ενώ οι κινεζικές αγορές αρχικά κέρδισαν 0,6% αλλά στη συνέχεια εμφάνισαν απώλειες της τάξης του -0,50%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX

Σχολιασμένα