Κόντρα για νεύρα από... ατσάλι στη Χαλυβουργική

Σε «βραχυκύκλωμα» παραμένει η ιστορική βιομηχανία
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 12:11
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά 
lkal@naftemporiki.gr

Τη θέση τους πως είναι δυνατή η επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής διατύπωσαν ευθαρσώς σε κοινή δήλωσή τους οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, υιοί του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, μεγαλομετόχου της εταιρείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα αναγκαία κεφάλαια για τη διάσωση και επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής υπάρχουν». «Το ζήτημα», όπως επεσήμαναν, «είναι ότι τα τελευταία χρόνια διοχετεύονται με κάθε είδους μεθόδευση στη σύζυγο του πατέρα μας Ευανθία Παπαγιαννοπούλου. Εξίσου σημαντικά ποσά παραμένουν δεσμευμένα σε λογαριασμούς της αλλοδαπής, εξαιτίας του παράνομου διορισμού της σε σειρά εταιρειών συνιδιοκτησίας μας».

Επίσης τόνισαν: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια, αν και δεν κατέχουμε μετοχές της Χαλυβουργικής και προκειμένου να συμπαρασταθούμε για πολλοστή φορά στον πατέρα μας, η επιχείρηση παρέμεινε ζωντανή και με πληρωμένους στο ακέραιο τους εκατοντάδες εργαζομένους της αποκλειστικά χάρη σε δικά μας κεφάλαια». Τα αδέλφια Αγγελόπουλου εξέφρασαν την οργή και τη θλίψη τους για τη διακοπή ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, της επιχείρησης δηλαδή που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της οικογένειας Αγγελόπουλου και της μεταπολεμικής Ελλάδας. Και συμπλήρωσαν λέγοντας πως «ο ιδιοκτήτης της πατέρας μας, δυστυχώς, αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλία, να μετάσχει σε λήψη αποφάσεων και να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Η κατάσταση γίνεται, μάλιστα, πιο τραγική από την ασφυκτική επίδραση όσων τον περιβάλλουν και μιλούν τάχα για λογαριασμό του, ενώ στην πραγματικότητα προτάσσουν την ιδιοτέλειά τους». 

Επίσης οι Π. και Γ. Αγγελόπουλος στην ανακοίνωσή τους επεσήμαναν πως «η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση γιατί ο πατέρας μας δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την απειλή και τις συνέπειες της παράλειψης να υποβληθεί η ρεαλιστική πρόταση διακανονισμού που είχε διαμορφωθεί από τη διοίκηση. Πρόταση που ολοκληρωμένη μεταφέρθηκε εγγράφως στους δικηγόρους του, αλλά και στον ίδιο καθ' υποχρέωση, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση, θετική ή αρνητική».

Αιχμές των εργαζομένων 
Στο μεταξύ, η εταιρεία βρίσκεται στο κενό, μετά και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών της στην Ελευσίνα, με τους εργαζόμενους αλλά και τη διοίκηση να περιμένουν τις κινήσεις της ιδιοκτησίας και ειδικότερα του μεγαλομετόχου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το πλαίσιο αυτών των κινήσεων θα έπρεπε να περιλαμβάνει ακόμη και έναν νέο γύρο συζητήσεων με τη ΔΕΗ, αλλά και τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. 

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της Χαλυβουργικής, οι εργαζόμενοι της εταιρείας αφήνουν αιχμές για τη στάση του μεγαλομετόχου και τονίζουν πως «είναι αδιανόητο ο πλούσιος ιδιοκτήτης της επιχείρησης να μην είναι σε θέση να υποβάλει στη ΔΕΗ σοβαρή πρόταση διακανονισμού τη στιγμή που υποσχόταν τη χρηματοδότησή της». Κάνουν λόγο «για εγκατάλειψη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα που οδήγησε την επιχείρηση στο σημερινό θλιβερό αδιέξοδο». Και συμπληρώνουν λέγοντας πως η Χαλυβουργική έχει δυνατότητες και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και η επανεκκίνησή της είναι μονόδρομος. Αντίστοιχη είναι και η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας Δυτικής Αττικής, με την οποία καταδικάζει τη συμπεριφορά του μεγαλομετόχου της Χαλυβουργικής και των συμβούλων του που, όπως λένε, «βύθισαν μια ιστορική βαριά βιομηχανία η οποία κάποτε απασχολούσε 2.000 άτομα και τώρα 170». Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας καλεί την πολιτεία και τα κόμματα να τοποθετηθούν σοβαρά στο θέμα της Χαλυβουργικής.      

Δικαστική αναμονή
Πέραν της σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσαν, οι εργαζόμενοι της εταιρείας συνεχίζουν να δηλώνουν πως αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της δικαστικής συμπαράστασης που έχουν αιτηθεί ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος για τον πατέρα τους Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, βασικό μέτοχο της Χαλυβουργικής, και εκτιμάται πως θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την εταιρεία. 

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο βασικός μέτοχος της Χαλυβουργικής δείχνει να στρέφεται στην αλλαγή χρήσης της εταιρείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα