Μαλαισία: Δίωξη κατά της Goldman και δύο πρώην στελεχών της για το σκάνδαλο 1MDB

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 11:55
UPD:12:02
REUTERS/Lucas Jackson

Δίωξη κατά της Goldman Sachsκαι δύο πρώην υπαλλήλως άσκησε η Μαλαισία σε σχέση με το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1MDB. 

H αμερικανική τράπεζα έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών σε τουλάχιστον έξι χώρες για το ρόλο της στη βοήθεια που παρείχε στο 1MDB για την άντληση κεφαλαίων. Η ίδια επισημαίνει ότι οι κατηγορίες έχουν «λάθος κατεύθυνση», αρνείται την όποια παρατυπία και ξεκαθαρίζει ότι θα υπεραπιστεί εαυτόν «σθεναρά». Προσθέτει δε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις αρχές που ερευνούν την υπόθεση. 

Η Μαλαισία έχει απαγγείλει επίσης κατηγορίες κατά των πρώην τραπεζιτών της Goldman, Τιμ Λάισνερ και Ρότζερ Εν Τζι. Ο πρώτος είχε διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Νοτιανατολικής Ασίας και αποχώρησε από την επενδυτική τράπεζα το 2016. Ο δεύτερος ήταν γενικός διευθυντής έως και την αποχώρησή του τον Μάιο του 2014. Δίωξη έχει επίσης ασκηθεί κατά της πρώην υπαλλήλου του 1MDB, Τζασμίν Λου και του χρηματιστή Tζο Λόου. 

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Τόμι Τόμας, οι κατηγορίες εγείρονται από τα έσοδα των τριών ομολόγων, που εξέδωσαν θυγατρικές του 1MDB με σύμβουλο και ανάδοχο την Goldman Sachs.

Στις ΗΠΑ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά των Λάισνερ και Εν Τζι σχετικά με την υπόθεση. Ο πρώτος παραδέχθηκε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο το ξέπλυμα χρήματος και παράβαση των νόμων για τις δωροδοκίες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα