«Μαύρη» Παρασκευή για τη Wall Street, σε χαμηλό 7 μηνών ο Dow Jones

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 23:12
UPD:23:17
REUTERS/Brendan McDermid

Διευρυμένες απώλειες εμφάνισαν απόψε οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της έντονης ανησυχίας για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ενδεικτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 496 μονάδες ή κατά 2,02% κλείνοντας στις 24.100 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.

Από την πλευρά τους, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 2,26% στις 6.910 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε μείωση κατά 1,91% στις 2.600 μονάδες.

Το πρωί, η Κίνα ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις, τα οποία κινήθηκαν σε επίπεδο κατώτερο των προσδοκιών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής και παγκόσμιας ανάπτυξης, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιβράδυνσης.

Πέραν της Κίνας, όμως, αδύναμα ήταν και τα στοιχεία στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη PMI της Markit να «βουλιάζει» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, επιδεινώνοντας το ήδη δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποψινή πτώση των 500 μονάδων για τον Dow Jones είναι η τρίτη κατά σειρά από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ενώ τον Νοέμβριο είχαν προηγηθεί δύο και τον Οκτώβριο ακόμη τρεις.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών, πέραν της παγκόσμιας οικονομίας, βρίσκεται και η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για την άρση των εμπορικών δασμών, μία υπόθεση η οποία έχει υπονομεύσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα