Πώς, πότε και γιατί ο ΣΒΒΕ θα αλλάξει την ονομασία του

Πώς, πότε και γιατί ο ΣΒΒΕ θα αλλάξει την ονομασία του
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 13:42
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

O πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Στην αλλαγή του ονόματός του προσανατολίζεται ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προκειμένου να εκπληρώσει τη σημαντικότερη από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει να καταστεί ισότιμος κοινωνικός εταίρος, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την ελληνική Βουλή που του αναγνωρίζει το σχετικό δικαίωμα.

Το βασικό κώλυμα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι πως το καθεστώς του κοινωνικού εταίρου απαιτεί ο φορέας να έχει εθνική εμβέλεια, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να απαλειφθεί ο προσδιορισμός «Βορείου Ελλάδος» από το όνομα του Συνδέσμου.

Για τον νέο τίτλο του ΣΒΒΕ, ο οποίος θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως να αφαιρεθεί το «Β» και να λέγεται Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), που είναι και το πιθανότερο, καθώς και άλλα ονόματα που δίνουν έμφαση στον μεταποιητικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον φορέα. Για τη μεταβολή αυτή, που αποτελεί εισήγηση τόσο του προέδρου Αθανάσιου Σαββάκη όσο και των πρώην προέδρων του ΣΒΒΕ, απαιτείται προφανώς αλλαγή του καταστατικού του Συνδέσμου, κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί για τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η αφαίρεση του προσδιορισμού «Βορείου Ελλάδος» αποτέλεσε σημείο έντονου προβληματισμού στο άτυπο συμβουλίου κορυφής του ΣΒΒΕ, ωστόσο κρίθηκε πως η αναβάθμιση του Συνδέσμου σε κοινωνικό εταίρο είναι τέτοιας σημασίας που αξίζει τη «θυσία».

Η εξέλιξη αυτή πιθανολογείται ότι θα εντείνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒ μετά την αναγνώριση του πρώτου από την πολιτεία ως κοινωνικού εταίρου, καθώς ο ΣΒΒΕ θα μπορεί να εγγράψει μέλη από όλη την Ελλάδα (Κεντρική και Νότια) - το αντίστροφο, δηλαδή να εγγράφει μέλη από τη Βόρεια Ελλάδα, ούτως ή άλλως μπορεί να το κάνει ο ΣΕΒ.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα