Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Οκτώβριο

Προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ για την επιβράδυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης των οφειλών
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 13:23
UPD:13:40
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αύξηση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κατά τον μήνα Οκτώβριο κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών. Διαμορφώθηκαν συνολικά στα 1,994 δισ. ευρώ –από 1,913 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο- ενώ οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα ανήλθαν στα 627 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με τα 699 εκατ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, το άθροισμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επιστροφών φόρου σε εκκρεμότητα έφτασε στα 2,621 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένο σε σχέση με τα 2,612 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου. H διαφορά είναι οριακή αλλά ο προβληματισμός για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των οφειλών έχει ανακοπεί είναι έντονος. Ο στόχος για μηδενισμό των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου έχει χαθεί οριστικά. Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι ο μηδενισμός δεν είναι άμεσα εφικτός δεδομένου πολλές οφειλές δεν μπορούν να αποπληρωθούν εξαιτίας γραφειοκρατικών ή δικαστικών εκκρεμοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, η επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι επί του συγκεκριμένου θέματος ασκούνται έντονες πιέσεις και από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σε επίπεδο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, πρακτικά δεν έχει καταγραφεί καμία μείωση από τον Ιούνιο και μετά παρά το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα, εκταμιεύτηκε και η τελευταία υποδόση του ενός δις. ευρώ ακριβώς για να προχωρήσει η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρά το ένα δις. ευρώ του δανείου που δόθηκε στις 14 Ιουνίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν περιοριστεί στα 1,994 δισ. ευρώ από 2,012 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Το ποσό των 1,994 δισ. ευρώ συγκεντρώνεται από τις ακόλουθες επιμέρους οφειλές:

  1. Τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στα 476 εκατ. ευρώ από 409 εκατ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο. Ο Οκτώβριος είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.
  2. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ αν και μειώθηκαν οριακά τον Οκτώβριο (σ.σ περιορίστηκαν στα 250 εκατ. ευρώ από 252 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο), έχουν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση. Το υψηλότερο επίπεδο, είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2012 (2,723 δισ. ευρώ) ενώ από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, αποπληρώθηκαν οφειλές άνω του ενός δισ. ευρώ.
  3. Tα χρέη των δήμων ανέρχονται στα 263 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018.
  4. Αύξηση παρατηρείται στα χρέη των νομικών προσώπων. Έφτασαν στα 341 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο από 296 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Στο δεκάμηνο, το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης –είναι αυτό που λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί αν επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ- ανήλθε στα 6,681 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (6,37 δις. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου). Πλεονασματικοί είναι όλοι οι επιμέρους τομείς της γενικής κυβέρνησης:

  • Η κεντρική διοίκηση, εμφανίζει πλεόνασμα 63,479 δισ. ευρώ από 3,119 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
  • Η κεντρική κυβέρνηση εκτός κρατικού προϋπολογισμού, έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,926 δισ. ευρώ από 1,61 δις. ευρώ στο περυσινό 10μηνο
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 450 εκατ. ευρώ από 317 εκατ. ευρώ πέρυσι και
  • Οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης έχουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,664 δισ. ευρώ το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με τα 2,076 δισ. ευρώ της περυσινής περιόδου.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα