Για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν και απάτη κατηγορείται η CFO της Huawei

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 08:08
UPD:08:09
REUTERS/STRINGER

Meng Wanzhou, Executive Board Director of the Chinese technology giant Huawei, attends a session of the VTB Capital Investment Forum "Russia Calling!" in Moscow, Russia October 2, 2014. Picture taken October 2, 2014. REUTERS/Alexander Bibik

Για εξαπάτηση τραπεζών, σχετικά με δραστηριότητές της στο Ιράν, κατηγορείται η οικονομική διευθύντρια της Huwaei από τις αμερικανικές αρχές.

Εισαγγελικές αρχές του Καναδά ανέφεραν ότι το αίτημα των ΗΠΑ για τη σύλληψη της Μενγκ Γουανζού, κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στηρίχθηκε σε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η ίδια συμμετείχε σε συνωμοσία προκειμένου να εξαπατηθούν διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. 

Φέρεται ειδικότερα να είπε ψέματα για τις σχέσεις της Huawei με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Skycom Tech, που δραστηριοποιείται στο Ιράν. Οι ΗΠΑ μάλιστα υποστηρίζουν ότι όχι απλώς υπάρχουν  δεσμοί με την συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για θυγατρική της Huawei. Aυτό σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία παραβιάζει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. 

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση της κ. Μενγκ, που αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά η Skycom υπήρξε όντως στο παρελθόν θυγατρική της Huawei, αλλα πουλήθηκε το 2009. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία σχέση με την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ αφορούν την περίοδο 2013-2014. Η σύλληψη έρχεται να ρίξει βαριά τη σκιά της στις διαπραγματεύσεις Πεκίνου- Ουάσιγκτον για την αποκλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα