Όμιλος ΟΤΕ: Παρουσίαση του πρώτου στην Ελλάδα δοκιμαστικού δικτύου 5G

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 15:36
UPD:15:55
Δελτίο Τύπου

Από αριστερά, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, και ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ

Το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα και τις εφαρμογές που θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες με την υλοποίηση του έργου παρουσίασε σήμερα ο Όμιλος ΟΤΕ, σε υπαίθριο χώρο του δήμου Ζωγράφου, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Μεταξύ των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν ήταν:

  • Η εφαρμογή Internet of Skills για την προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR).
  • Η ολογραφική μεταφορά μέσω της οποίας άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία συζητούσαν στον ίδιο χώρο, σε πραγματικό χρόνο.
  • Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ «το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα "τρέχουν" όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό. Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά, με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στον δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία, να φτιάξουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς ενεργοποιεί το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, το οποίο πέτυχε live ταχύτητες πάνω από 12Gbps

«Ξεκινήσαμε από τον δήμο Ζωγράφου την πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Στον τρόπο που επικοινωνούμε, που απολαμβάνουμε υπηρεσίες, που μετακινούμαστε, που ψυχαγωγούμαστε. Σήμερα ζούμε ένα απτό παράδειγμα για το πώς ο ιδιωτικός τομέας και η Πολιτεία, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να κάνουν από κοινού τα απαραίτητα βήματα, ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και να φροντίσουμε να διαχυθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την κοινωνία. Ως Πολιτεία συνδράμουμε στην ανάπτυξη των μεγάλων υποδομών, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του κατά την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Με τη σειρά του, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσουν αυτή την τεχνολογία, που αποτελεί αλλαγή παραδείγματος και για τις επικοινωνίες και για το ευρύτερο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Συνήθως ήμασταν ουραγοί, σήμερα αυτό αλλάζει. Κι αυτό το καταφέραμε φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα Πανεπιστήμια, που διεξάγουν την έρευνα, καθώς και νομοθετώντας ώστε η χώρα μας να είναι δεκτική στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών. Προχωράμε μπροστά, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κέντρο νέων τεχνολογιών» είπε.

Τέλος, η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, δήλωσε ότι η υποστήριξη αυτής της νέας τεχνολογίας θα δώσει τη δυνατότητα στον τοπικό δήμο να εφαρμόσει προγράμματα που εξυπηρετούν την καθημερινότητα του πολίτη και θα μετατρέψουν την πόλη σε «έξυπνη πόλη».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα