Διασύνδεση Κυκλάδων: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της γ΄ φάσης

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 15:15
UPD:15:33

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργου που μετά την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου και της Τήνου για τις επόμενες δεκαετίες.

Κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία NEXANS που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε βέβαιος για την εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών. Τόνισε δε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον Διαχειριστή η έγκαιρη υλοποίηση του έργου, που αναμένεται να περατωθεί εντός του 2020, νωρίτερα κατά δύο χρόνια σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της NEXANS, Vincent Dessale, σημείωσε ότι η εταιρεία είναι υπερήφανη που προσθέτει τη διασύνδεση των Κυκλάδων στο χαρτοφυλάκιο των υποθαλάσσιων projects που έχει αναλάβει στην περιοχή της Μεσογείου. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι θα επιταχύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εκτέλεση του έργου που θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτηση των νησιών από τις ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες και το ακριβό ρεύμα που παράγουν.

Η γ΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων προβλέπει την κατασκευή δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150KV μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, μήκους 108 χλμ, που θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 300 μέτρων. Το έργο, προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Κατά την εκδήλωση έγινε εκτενής συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Η Nexans διατύπωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει η «Αριάδνη Interconnection» στο α' τρίμηνο του 2019, υπογραμμίζοντας την 60χρονη εμπειρία της στην κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων ανά τον κόσμο, και δη σε HVDC υποβρύχια καλώδια που ποντίζονται σε μεγάλα βάθη, όπως η Διασύνδεση Ιταλίας-Μαυροβουνίου (MON.ITA Interconnector).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα