Στην ευθεία 3+1 επενδύσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια

KAE: Έγκριση για το Ηράκλειο - Ακολουθούν Ρόδος, Ζάκυνθος, Χανιά
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 05:35

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
semm@naftemporiki.gr

Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή τους βαίνουν οι επενδύσεις της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στα αεροδρόμια Ρόδου, Ζακύνθου και Χανίων, ενώ παρεμβάσεις περαιτέρω αναβάθμισης δρομολογούνται και στον αερολιμένα Ηρακλείου, όπου εγκρίθηκε επέκταση των εκμεταλλεύσιμων εμπορικών χώρων, σύμφωνα με σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (20/11/2018).

Ειδικότερα, σε συνέχεια των εγκαινίων, τον περασμένο Απρίλιο, επένδυσης ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, στον αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης», εγκρίθηκε η επέκταση εντός του τελωνειακά ελεγχόμενου χώρου κατά 150 τ.μ. Ο υπό παραχώρηση χώρος καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 1.757 τ.μ., η οποία προκύπτει από το άθροισμα της ήδη παραχωρημένης επιφάνειας εμβαδού 1.607 τ.μ. και της επέκτασης επιφάνειας εμβαδού 150 τ.μ. που θα βρίσκεται υπό τελωνειακή παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες υποδομές στο «Νίκος Καζαντζάκης», που εγκαινιάστηκαν στις 30/4/2018, περιλαμβάνουν ανακαίνιση συνολικά 8.000 τ.μ. στον χώρο αναχωρήσεων, με ανάπτυξη νέας αίθουσας 2.895 τ.μ. στο ισόγειο και 585 τ.μ. στον στεγασμένο χώρο του υπογείου. Το έργο εντάσσεται στο business plan της ΚΑΕ, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με τη Fraport για ανακαινίσεις και επέκταση εμπορικών χώρων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να κυμανθούν σε 50-55 εκατ. ευρώ (την περίοδο 2017-2021).

Μέχρι τον Απρίλιο του 2019, μάλιστα, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έργο στην περιοχή Extra Schengen του αεροδρομίου της Ρόδου, ενώ νωρίτερα θα έχουν ολοκληρωθεί έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια Ζακύνθου και Χανίων. Το σχέδιο ανάπτυξης ακολουθεί το μοντέλο walk through, που υιοθετεί διεθνώς η μητρική εταιρεία των ΚΑΕ, η ελβετική Dufry A.G. Πρόκειται για εμπορικό concept που εξασφαλίζει τη διέλευση των επιβατών μέσα από τα καταστήματα.

Το νέο Δ.Σ.

Εν τω μεταξύ, συνήλθε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΑΕ, σε συνέχεια της απόφασης των μετόχων να αποχωρήσουν από την ηγεσία της εταιρείας οι κ.κ. Δημήτριος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που κατείχαν θέσεις μέλους και προέδρου του Δ.Σ. αντίστοιχα (βλ. «N» 22/11/2018).

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 15 Νοεμβρίου και το νέο Δ.Σ., μετά την ανασυγκρότησή του σε σώμα και τη σχετική γνωστοποίηση στο ΓΕΜΗ στις 22/11/2018, έχει ως εξής: πρόεδρος Γεώργιος Βελέντζας, αντιπρόεδρος Julian Gonzalez και μέλη οι κ.κ. Jose Antonio Gea Puig και Castro Benitez Pedro Jose. Η θητεία του νέου Δ.Σ. λήγει στις 15 Νοεμβρίου του 2021.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα