«Βαρύς» ο Δεκέμβριος του 2019

Ο μήνας με τις περισσότερες φορολογικές υποχρεώσεις
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 06:36
UPD:07:11
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

«Πρωταθλητής» φορολογικών βαρών αναμένεται να αναδειχθεί το 2019 ο Δεκέμβριος, με δεύτερο πιο «βαρύ» φορολογικό μήνα τον Σεπτέμβριο, αφού οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία 5,638 δισ. και 5,594 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Το επόμενο έτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να εισπράξει από φόρους 51,127 δισ. ευρώ, προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τη δημιουργία ενός ακόμη υπερ-πλεονάσματος, που θα αφήσει τον δημοσιονομικό χώρο για ένα νέο κοινωνικό «πακέτο» παροχών.

Αυτό άλλωστε υπογραμμίζεται και στο κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού 2019, στο οποίο επισημαίνεται ότι βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής παραμένει για τέταρτο συνεχές έτος η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να προστατευθεί η με κόπο κατακτηθείσα αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών της χώρας και, ταυτόχρονα, η αξιοποίηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού περιθωρίου της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, ώστε το μίγμα πολιτικής να καταστεί πιο φιλικό στην οικονομική μεγέθυνση και πιο αποτελεσματικό στην κοινωνική προστασία. 

Άγνωστο παραμένει φυσικά κατά πόσο οι νέοι, φιλόδοξοι και πάλι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν με δεδομένη τη φορολογική κόπωση που καταγράφεται, σε συνδυασμό και με το ότι οι παρεμβάσεις στη μείωση της φορολογίας δεν έρχονται άμεσα αλλά με αργό ρυθμό και σε ορίζοντα τετραετίας.

Γεγονός που προβληματίζει σημαντικά ήδη τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αφού γνωρίζουν ότι το «ποτάμι» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο κάθε μήνα «φουσκώνει» επικίνδυνα με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι φόροι και τα πρόστιμα να υπερβαίνουν ήδη τα 182 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις. 

Το πλέον δε ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, μόνο το τελευταίο διάστημα προστέθηκαν στον κατάλογο 585.000 άτομα, φθάνοντας τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο-ρεκόρ στα 4,3 εκατομμύρια, ή στο 50% του πληθυσμού άνω των 18 ετών. 

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνιαία βάρη είναι και για το επόμενο έτος πολλά. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι, όπως κάθε χρόνο, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι υπόχρεοι, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους, καλούνται να καταβάλουν στην εφορία και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ και ο Δεκέμβριος είναι «φορτωμένος» μήνας λόγω και των τελών κυκλοφορίας.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα