Βαθύ κόκκινο στα ταμπλό της Ευρώπης, πιέσεις στο Χ.Α.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 11:47
UPD:11:48
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Βαθύ κόκκινο δείχνουν σήμερα τα ταμπλό στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Η χθεσινή ανάκαμψη, στηριζόμενη και σε ελπίδες για έναν συμβιβασμό στην κόντρα Ιταλίας- Ε.Ε., αλλά και στην τάση επενδυτών να εκμεταλλευθούν αγοραστικές ευκαιρίες μετά την πενθήμερη πτώση, αποδείχθηκε προσωρινή. Οι ανησυχίες έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο και οι δείκτες ακολουθούν την κατιούσα. 

Οι οικονομίες κατεβάζουν ταχύτητα, τα καμπανάκι για το εμπόριο πληθαίνουν, καθώς μαίνεται ο «πόλεμος» των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και η εταιρική κερδοφορία, που ανθούσε τα τελευταία χρόνια, δέχεται πιέσεις. Το γεωπολιτικό ρίσκο, από το Brexit έως την Ιταλία και τις ανησυχίες για την άνοδο του λαϊκισμού ανά την Ευρώπη, έρχεται να ρίξει επίσης βαριά σκιά. Ακόμη και το πετρέλαιο λειτουργεί αρνητικά για την αγορά μετοχών.

Μπορεί η πτώση του να ευνοεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηρίζει το ευρώ, αλλά θέτει παράλληλα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων τις πετρελαϊκές εταιρείες.   

Υπό τις συνθήκες αυτές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει σήμερα πτώση 0,9%. Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν Φραγκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο. Στο -0,95% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, μετά τη χθεσινή ανάσα που έλαβε χθες. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επηρεαζόμενο από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αλλά και από τις εγχώριες τραπεζικές ανησυχίες, είναι επίσης στο κόκκινο, αν και με περιορισμένες απώλειες προς το παρόν. Στις 11:45 ώρα Ελλάδος ο Γ.Δ. παρουσιάζει πτώση 0,2% στις 598 μονάδες, σε μία υποτονική σχετικά συνεδρίαση, στην οποία η έως τώρα αξία συναλλαγών κινείται κοντά στα 4 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,2% και για τον τραπεζικό δείκτη. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα